Jednoduchý studentský příbytek

Ondřej Bělica
31. Červenec 2015

Tengbom Architects navrhli obytnou jednotku o ploše 10 čtverečných metrů. Buňka je určená pro studentský život a je poměrně snadno dostupná. Velkou výhodou tohoto návrhu je šetrnost k životnímu prostředí, důmyslný design interiérových prvků a výběr materiálů. 

 

Projekt vznikl ve spolupráci se studenty architektury a designu University v Lund. Projekt byl poprvé představen ve Virserum Art Museum ve švédském městě Småland. Od loňského roku je k dispozici 22 těchto buněk a jsou  určeny rovnou k nastěhování.

Pro úspěšný návrh dostupného studenstkého bydlení je potřeba velká míra inovativního myšlení a nových řešení.  Energetická efektivita je u novostaveb jedním z hlavních kritérií.  Klíčem je vhodný výběr použitých surovin a technologických postupů. Díky použitému materiál,  laminovanému dřevu s vnitřní tepelnou izolací je zátěž na životní prostředí i uhlíková stopa téměř zanedbatelná. 

Tento kompaktní příbytek nabízí komfortní loftové spaní, kuchyni, koupelnu s toaletou a také přilehlý dvorek. Veškerý nábytek je vyroben ze stejného materiálu jako obvodová konstrukce. Jednotná barevnost dodává interiéru v současnosti velmi vyhledávanou "eko vizáž" - v tomto případě se jedná o doplňky v zeleném odstínu.

Minimální bydlení může být více než příjemné. Interiér funguje jako celistvý prostor, který je rozdělen do jednotlivých zón dle potřebných funkcí.  Silnou stránkou konceptu jsou neortogonální tvary jednotlivých objektů. Vnitřek tak nepůsobí monotónně a vnáší do malého prostoru tolik potřebnou hravost.