Návrat k řemeslné zručnosti v podobě svítilny

Magdaléna Nečasová
21. Červenec 2015

Designové studio Kngb bylo založeno Natachou Kopec a Garym Berchem poté, co pracovně strávili nějaký čas v Milánu. Tato italská zkušenost ukázala, že návrat k řemeslné zručnosti je opravdu možný. Umělci chtějí uživatelům nabídnout design, který v první řadě klade důraz na funkci, odborné znalosti a materiály. Vyrábí nevelké designové série, kde je zaručena vynikající kvalita každého výrobku a také silný charakter všech doplňků.

O svých produktech s oblibou autoři mluví jako o průmyslové revoluci a po přečtení tohoto článku jim možná dáte zapravdu. 

Projekt se jménem Faro vznikl ze společné vášně k práci s ušlechtilými materiály dvou uměleckých řemeslníků.

Tato lampa se skládá z dřevěné konstrukce a stínidla. Technika, díky níž je zaručená možnost nastavení úhlu osvícení kombinuje tradiční a moderní techniky.

Malé destičky dubového dřeva jsou broušené laserem a stínidlo je kryté flanelovou vlnou. Skladbou a detailní ruční prací na stínidle se pyšní Natacha Kopec, jedna z designérů. Asymetrické a zcela uzavřené stínidlo poskytuje rozptýlené světlo, které vytváří jemnou a příjemnou atmosféru v místnosti. Pozice stínidla může být také různě modulována pomocí dvou kožených řemínků, ktré jsou k lampě připevněny. To umožňuje změnu atmosféry, jak se jen uživateli líbí.

Svítilna Faro má za sebou hned několik prvních úspěchů. Stala se vítězem designové mezinárodní soutěže v roce 2014. (Milan Design Week 2014)

Bylo vyrobeno a prodáno více, než dvacet kopií. Oblíbná je ve Francii a Itálii a také ji můžete zpozorovat na několika veřejných místech, jako je například knihovna Marcq-en-Baroeul.

Na následujících detailních fotografiích si můžete prohlédnout precizní ruční práce na jednotlivých částech výrobku

Je potřeba vzít v potaz variabilitu této jedinečné lampy. Každý uživatel si Faro může sestavit dle své libosti. Barva stínidla i odstíny jednotlivých částí jsou vyráběny ve více odstínech i materiálech

Z popisků ve spodní části fotografií můžete zjistit, že výroba jednoho kusu originální svítilny projde mnoha státy Evropy. Konkrétně Francií, Belgií, Německem a Itálií