Na velikosti záleží! Zejména při výběru oken

Luci Bečková
13. Leden 2018

        Francouzská okna vedoucí až k zemi nabízejí krásný výhled, propojují místnosti s okolím a také zajímavě vypadají. Zpravidla na ně navazuje zahrada či terasa, v bytech pak balkón nebo lodžie.     V opačném případě chrání zvenku okna bezpečnostní zábradlí. Pojem francouzské okno spíše zahrnuje kombinaci rozměrů dveří s funkcí okna.

        

        Až se pro francouzská okna rozhodnete, měli byste mít na paměti, že skly utíká z bytu či domu až jedna třetina energie. Proto je třeba při výběru dbát na kvalitní tepelně izolační vlastnosti. Kvalitu okna udává písmeno U, tzv. koeficient prostupu tepla. Platí, že čím je hodnota menší, tím lépe. Je ovšem nutno sledovat vlastnosti celého okna, ne pouze skla. Kvalitní rám a správné zabudování - to jsou další důležité aspekty, které mohou omezit únik tepla, popř. přílišné rosení.


         Podívejte se na následující ukázky. Jedná se o domy, kde jsou velké proklené plochy obsazeny v hlavní roli.

 

        Hned ze začátku upozorním na důležitost správného umístění těchto velkých prosklených ploch. Pokud jsou natočeny na jih či západ, teplota v místnostech může stoupnout i o deset stupňů. Řešení můžete najít v účinném, nejlépe venkovním zastínění. Lze vybírat od speciálních textilních až po velmi účinné hliníkové rolety.

 

        Tato konkrétní realizace má například jedno patro posunuto směrem dopředu a tím přirozeně vytváří zastínění přízemních obytných prostor od západního nízkého slunce. 

 

       

        Ze seznamu výhod pro vás vyzdvihnu ty "nej". Hned za již zmíněným lepším výhledem stojí úspora. Velkou plochou francouzských oken proudí do bytu až dvakrát tolik světla než u těch obyčejných. Večer můžete rozsvítit později a šetřit tak energii. Další úspora se projeví v zimě při větrání. Vzduch v místnosti se doporučuje měnit tím stylem, že se okna otevřou zcela dokořán na zhruba 5 až 10 minut. U velkých oken proudí do místnosti více čerstvého vzduchu, proto postačí kratší doba.

 

        Výzvou může být umístění topení. Projektanti do těchto místností často volí podlahové konvektory, kdy je topné těleso umístěné v podlaze a zakryté mřížkou, přes kterou sálá do místnosti. Toto řešení je zpravidla dražší než instalace klasického radiátoru. Také je třeba počítat s tím, že se zanáší prachem a je tedy nutné ho častěji čistit. Jako další možnost se nabízí instalace podlahového topení. I zde je třeba konzultace s projektantem, jaký typ a výkon zvolit, abyste doma nemrzli a navíc neplatili vysoké účty.

 

 

        Francouzská okna velkých rozměrů jsou ideálním přechodem z interiéru na balkón či zahradu.  V letních měsících mohou zůstat otevřená a doslova propojit vnitřní místnosti s venkovními prostory.      V zimě zase nabízejí romantický výhled do zasněžené krajiny. 

 

 

        Základním nápadem následujících domů je uskakovaný systém místností, jež mají všechny přímé jižní slunce a jsou orientovány přímo do zahrady. Zároveň však do nich není vidět z komunikace. Toto řešení umožňuje vznik jižní zahradní plochy se světlem po celý den. Příjezd na pozemek i vstup do domu je veden od komunikace a obytná terasa je situována „za domem“. Obývací prostor je orientován směrem do zahrady a má tedy východní, jižní i západní slunce – přímé světlo po celý den. Sluneční svit zde vytváří specifický architektonický výraz objektu i jeho interiér.

 

       

        Samotná forma budov zajišťuje dostatečnou originalitu a vede k použití jednoduchých materiálů – bílé omítky, hliníkových oken a betonových či dřevěných venkovních teras.

 

        I se strohou fasádou si však stále můžete "pohrát". Postačí čtvercová okna různých velikostí zapuštěná v různých hloubkách do síly obvodové stěny. 

 

 

        Na závěr trocha japonské inspirace. Jedná se o jednoduchý kompaktní dům, který je otevřený do zahrady, směrem ke slunci, avšak introvertní směrem k severu. Jižní fasáda se stává obrazovkou oken a kamenných obrazů lemovaných dřevěnými rámy. Boky a zadní fasáda jsou řešeny jako kombinace fixního zasklení a otvíravých čtverců střídavě umístěných vedle sebe či nad sebou - tak, jak vyžaduje místnost, kterou prosvětlují. Volba je na vás.