Dveře nedveře

Tomáš Čech
13. Srpen 2015

Architekti ze studia hipposdesign pracovali již na druhé rekonstrukci bytu poblíž Grébovky. Tentokrát byla jejich práce trochu radikálnější a rozsáhlejší.


Autor: hipposdesign

Projekt: 2010

Realizace: 2011

Plocha:  75 m2


Dům se v naprosté většině případů skládá z nosných a nenosných konstrukcí. Autoři rekonstrukce bytu v prvorepublikové zástavbě ve svém návrhu zvolili radikální přístup. Všechny nenosné příčky odstranili a nahradili je velkými kovovými zárubněmi, které mají velkorysý boční světlík a nadsvětlík. Celý prostor se tak prosvětlil a propojil. Jeho středem je kuchyně s jídelním stolem, která slouží zároveň jako večerní pracovna. Na jedné straně je pak ložnice, na druhé obývací pokoj. Kromě prosklených ploch propojuje interiér i bílá barva a masivní dubová podlaha.

 

„Vždy je důležité vědět, s jakými nástroji můžete pracovat. Architektura se skládá z různých prvků, přesto ale studentům nikdo nezdůrazňuje jejich kvality, možnosti a významy samostatně. Učí se pouze jejich kombinace a často se, bohužel, hodnotí jenom výsledek. Měli bychom si uvědomit, že poznání základu, je jedním z nejdůležitějších předpokladů k jakékoliv kvalitní nástavbě Představme si, že by student architektury měl napsat teoretickou práci na téma okno nebo stěna. Že by se měli zamyslet nad významem tohoto slova, nad základními charakteristikami, které činí stěnu stěnou, a kdy už se o stěnu nejedná a stává se z ní něco jiného. Rekonstrukce bytu od hipposdesign by pak byla takovým speciálním úkolem. Jsou to dveře a nebo zeď a nebo okno? Mám pocit, že jen málokterý student by se s tímto úkolem se ctí popral.“

Vstupní dveře jsou se svou jasně žlutou barvou jedním z mála barevných akcentů v interiéru. Zároveň je to drobná vzpomínka na funkcionalismus a jeho inspirační zdroje.

Boční světlíky do koupelny jsou zakryty zrcadly. Horní však zůstal volně průhledný. Je tak zachována intimita a zároveň do místnosti bez oken vniká denní světlo. Zárubně na sebe přirozeně navazují a člověk tak pomalu zapomíná, že je v klasickém zděném domě.

Kuchyně je ve středu dispozice a nemá tak okna. Díky prosklení původních příček je v ní ale dostatek světla a je tak zcela přirozeným centrem bytu.

Na ložnici navazuje příjemný balkón, který rozšiřuje dispozici bytu o exteriérový prostor.

Koupelna je provedena ve velmi jednoduchém duchu. Čistě bílé povrchy doplňuje bílá sanita a široké zrcadlo. Architekti přidali trochu vtipu pomocí důmyslné hry s formáty obkladů.

Půdorys jasně dokumentuje, jak velkoryse propojený prostor vznikl, ale zároveň zůstala možnost ho absolutně oddělit pomocí klasických dveří.