Starost o japonskou krásu

Tomáš Čech
19. Leden 2018

Nemá se to, ale přesto posuzujeme podle vzhledu. Stejně tak posuzujeme prodejce podle jeho obchodu. No a kadeřníka posuzujeme podle vzhledu jeho salonu. Třeba takového, který navrhli architekti Sides Core.


Autor: SIDES CORE I Sohei Arao

Projekt: 2015

Realizace: 2015

Plocha:  57 m2

Místo: Osaka I Japonsko


Architekti se od začátku snažili vytvořit, jak sami říkají: „nejen prostor pro stříhání, ale i místo pro relaxaci a uvolnění mysli“. Když společně s klientem vybrali správný prostor, natřeli fasádu na šedomodro, aby zvýraznili, že do prostoru přišel nový nájemník. Fasádu nechali prosklenou, ale umístili za ni velmi tenké závěsy, které pouštějí do prostoru maximum rozptýleného světla. Vzniká tak atmosféra připomínající umělecký ateliér. Zajímavé. Aby klientovi umožnili co největší volnost v půdorysu, nábytek zavěsili na strop, takže volně levituje v prostoru. Víc nic. Nejsou zde žádné zbytečnosti a efekty. Není zde žádná výzdoba. Prostě se všechno soustředí na vaše vlasy a váš odpočinek.

„Klient udělal jednu skvělou věc. Ke svému záměru pozval architekty ještě před tím, než si pořídil prostory. Měl tak možnost získat od nich co nejvíce informací a služeb, a umožnil jim naplno rozvinout jejich schopnosti. Je důležité chápat, že působnost práce architekta je mnohem širší, než si většina lidí myslí. Musíme to změnit!

Nemá se to, ale všichni soudíme podle prvního pohledu. V osobních vztazích, v práci, zkrátka všude. Stejně tak naše podvědomí funguje, když přijdeme do krámu nebo třeba ke kadeřníkovi, tak jako je tomu v tomto případě. Prostředí, v kterém žijeme nebo pracujeme, nás nezpochybnitelně reprezentuje a neměli bychom jej podceňovat. Dvojnásob je to platné, když se jedná o službu tak osobní, jako je holičství. Měli bychom dbát na to, ať prostor vyjadřuje hodnoty, které chceme svou prací dodržovat. Koukněte se někdy kolem sebe, koukněte se, jak a kde hostíte své klienty. A naopak se také koukněte vy, jak se váš holič chová ke svému prostředí a jak se asi pak bude chovat k vám. A rozhodně nejde jen o něj, platí to všeobecně.“

Fasáda byla nové natřena. Všimněme si její kultivovanosti, žádné zbytečné nápisy ani obrázky. Za okny vidíme závěsy, které jemně modelují světlo.

Vše je volně umístěno v prostoru. Na stropě jsou i další závěsy, aby se prostor mohl proměňovat.

Každá židle je unikát a před ní stojí pouze velké zrcadlo. Nemáte pocit, že péče o vás pak bude také individuální a osobní?

U vchodu je recepce. Je to pouze jednoduchá dřevěná skříňka na nožkách. Opět bez efektu, opět velmi důstojné. Jako by zde bylo napsáno: „S vašimi vlasy nebude nikdo provádět žádné laciné efekty.“

Bohatě prosklené rohové průčelí, minimum nábytku. Je zde umístěno pouze to nejnutnější.