Jednoduchost s výhledem

Tomáš Čech
26. Červenec 2015

Někdy stačí opravdu málo a výsledek bude výborný. Architekti z hipposdesign tak přistoupili k bytu vedle Grébovky a výsledek stojí za to.


Autor: hipposdesign

Projekt: 2014

Realizace: 2015

Plocha:  49 m2


Byt v prvorepublikovém domě se nachází hned vedle pražského parku Grébovka. Od něj ho dělí pouze špaletové pásové okno, a tak je uvnitř zaručena výborná atmosféra. Jen ji nezkazit. Architekti ctili původní prvorepublikový ráz. Použili čisté bílé povrchy a masivní dobovou podlahu. Do bytu razantně zasáhli pouze na dvou místech. Příčku, oddělující chodbu od hlavního pokoje, nahradila ocelová zárubeň s bočním světlíkem a nadsvětlíkem. Světlo tak proniká až do útrob bytu. Nejvýznamnějším krokem bylo odstranění nenosné příčky dělící dnešní hlavní prostor bytu na dvě části. Nahradila ji průhledná knihovna, která je dominantou prostoru a dělí a propojuje zároveň.

„Dům se skládá z mnoha prvků. Jedním z nich je okno, zdánlivě banální věc. Je to otvor ve zdi. Existuje však spousta způsobů, jak ho navrhnout a provést. Záleží na jeho tvaru, na šířce, výšce, výšce parapetu, výšce nadpraží, … Není to vůbec jednoduchý úkol. Když se podíváte na okno bytu u Grébovky a to nesvede váš pohled na sebe, uvidíte poctivou práci. Poctivé špaletové okno, kvalitní dřevo, promyšlené kování. A ten tvar. Pásová okna se z tvorby dnešních architektů trochu vytrácí, ale zde je jasně dokázáno, že mají stále co nabídnout.“

Výhled z okna je opravdu parádní. A díky novým zárubním s bočním světlíkem a nadsvětlíkem proniká až do hloubky dispozice.

Za knihovnou je umístěna postel. Je sice součástí jednoho pokoje i s dalšími obytnými funkcemi, přesto je jí dopřána aspoň základní intimita.

Jednoduchý stůl, jednoduché židle, velmi funkční kuchyňská linka. Nejde o rekonstrukci do původního funkcionalistického stavu, přesto některé ideje v prostoru přetrvaly.

Když se podíváte na půdorys, nevidíte skoro nic. To bylo záměrem architektů. Nešlo jim o okázalou intervenci, ale o citlivé přizpůsobení dnešním požadavkům.