Ztělesněná nadčasovost

Tomáš Čech
6. Leden 2018

Mosty byly vždy významnými stavbami a po spoustu let dokumentovaly dobu svého vzniku. Nepochybuji o tom, že most v Přerově, navržený ateliérem Šrámková architekti, bude v budoucnu jedním z takových důkazů.


Autor: Šrámková architekti I Lukáš Ehl, Tomáš Koumar a Alena Šrámková

Sochařská výzdoba: Ivana Šrámková

Statika: Milan Komínek a Ladislav Dvořák

Dokončení:  2012


Výběr architekta může probíhat různými způsoby. Město Přerov zvolilo v roce 2004 architektonickou soutěž a vyplatilo se jim to. Návrh ateliéru Šrámková architekti skončil v soutěži na druhém místě, první návrh však nebyl povolen úřady. Původní šířka mostu počítala pouze s přechodem pěších přes řeku, to se však v průběhu práce změnilo. Nově měli přes most v jednou směru přejíždět i automobily. Následovala tedy dlouhá debata o finální šířce a i sami architekti ji považují za velmi cennou a výsledek za naprosto správný.

Architektura mostu je založena na třech důležitých principech. Prvním je určitá míra respektu k původnímu mostu, který na místě kdysi stával. Nová konstrukce je založena do stejných pilířů, má stejný počet polí a je stejně jako most původní ke středu vzepjatý. Druhým principem je snaha o soudobou, vskutku nadčasovou architekturu. Most je střízlivě zdoben, detaily jsou řešeny dnešními estetickými i funkčními principy. Vše je doplněno o působivou sochařskou výzdobu. Tím se dostáváme ke třetímu principu. Od začátku bylo počítáno s tím, že most bude sloužit pouze k přesunu z jedné strany na druhou, ale bude zároveň vybízet k pobytu a rozšiřovat tak veřejný prostor města.

„Když se podíváme kolem nás nebo když cestujeme po naší zemi automobilem, vidíme spoustu dopravních staveb. Většina z nich však nemá mnoho ambicí a při jejich vzniku se hledělo pouze na jedno hledisko – jak přepravit člověka či vozidlo z jedné strany na druhou. Most v Přerově je důkazem odlišného přístupu. Cílem bylo vytvořit soudobé architektonické dílo, součást veřejného prostoru, místo k pobývání. Architektům se to podařilo. Nadčasová elegance nebude dráždit obyvatele města, řešení mostovky vytváří dostatek podmínek pro pobyt obyvatel, sochařská výzdoba zpříjemňuje atmosféru a začleňuje most do hierarchie veřejného prostoru města.

Pro kvalitní architekturu je důležité kvalitní zadání. Zároveň jsou nesmírně důležité ambice, se kterými jednotlivé strany ke stavbě přistupují. V Přerově se vše sešlo a na výsledku je to znát. Nevznikla pouze dopravní stavba. Vzniklo velmi důstojné architektonické a sochařské dílo, které břehy pouze nespojuje, ale přímo doplňuje.“

Sochařská výzdoba je neoddělitelnou součástí návrhu. Podtrhuje chápání mostu jako veřejného prostoru a místa k pobytu, nikoli pouze k přesunu.

Ivana Šrámková odvedla skvělou práci. Sochařská výzdoba koresponduje s architekturou, je stejně nadčasová. Neutíká k abstraktním motivům, figury zvířat zpracovává osobitým způsobem.

Atmosféra mostu se proměňuje během celého dne. Nezkušený pozorovatel nepozná, že most a náplavky vznikly v jiné době. Detaily však prozradí vše.

Noční osvětlení je velmi citlivé. Dostatečně plní požadavek na zajištění bezpečnosti. Zároveň však omezuje světelný smog a přispívá k příjemné atmosféře na mostě, ve veřejném prostoru.

Čistá geometrie detailů je patrná i z počátečních skic. Výzdoba architektury, která se dnes příliš neuplatňuje, je zde jasnou a přirozenou součástí.

Pohled na most z profilu prozrazuje jednoduché a elegantní řešení. Sochařská výzdoba je zde představena jako automatická a neoddělitelná součást stavby.