Umělecké skvosty nepatří pouze do interiéru

Laura Kučerová
17. Srpen 2015

Architekti z Arterra Landscape Architects dokazují, že vtisknout venkovnímu dvoru neobvyklý design je možné. Navíc, když dokáží sjednotit zcela různorodé materiály, tvary, struktury a barvy citlivým způsobem. Takovému stylu se říká eklektický a nejčastěji bývá zmiňován ve spojení s experimentováním, originalitou a nevšedností.

 

Základem jsou jednolité plochy, které tak nechávají vyniknout netypickým dekoracím. Z domu vystupuje dřevěná terasa, která se snižuje na úroveň venkovního posezení u ohniště. V tomto segmentu byla použita velkoformátová betonová dlažba, ze které vyrůstá základ pro sedací lavici v podobě tmavého, pohledového betonu. Na relaxační zónu pak navazuje užitková, jež byla zhmotněna ovocnými dřevinami podél plotu a zeleninou v nádobách.

 

Venkovní jídelní stůl si můžete vyrobit i doma sami. Stačí pouze široká deska a dva dostatečně tlusté a vysoké špalky. Když vše vytvarujete motorovou pilou, zahladíte bruskou a nalakujete, vznikne vám pozoruhodný nábytek, který ohromí nejednoho návštěvníka. A vše pak stačí doladit kovovými židlemi a výzdobou, zavěšenou na přilehlém stromu.

 

COR-TEN je jednou z velice módních stavebních hmot. Svým rezavějícím vzezřením vdechne jak starobylý, tak moderní nádech. Pokud je navíc přetvořen v minimalistickou sochu, která zhmotňuje nenápadnou kulisu, kontrastující k okolní zeleni.

 

Naopak zahradní nábytek, který byl nedostatečně ošetřen povrchovým nátěrem, začal korodovat zcela přirozeným způsobem. Tyrkysová barva přechází v oranžový a hnědý odstín. Toto mramorování bylo zapraveno brusným papírem, který tak zabránil nevzhlednému odlupování původního laku.

 


Architekti: Arterra Landscape Architects

Fotograf: Michelle Lee Wilson

Lokalita: Menlo Park, Kalifornie