Využijte okolí svého domu naplno

Laura Kučerová
9. Únor 2018

Mladý pár s dětmi přišel za architekty z Arterra Landscape Architects, protože už jim jejich dům z 60. let prostě nestačil. I když je na jejich ranči dostatek aktivit pro vyplnění volného času, pořád chtěli něco víc. Něco jiného, neobvyklého. Projektanti nakonec nalezli řešení. Předefinování venkovního prostoru.

 

„Uspořádali jsme okolí jejich domova do několika „místností“. Stěny, složené z několika vrstev, plní dvojí funkci – jako umělecké prvky a spojnice jednotlivých prostranství. Zahrada je jako překvapující forma, jež je složena z linií, barev a materiálů.“ - Arterra Landscape Architects

 

Exteriér byl využit na maximum. Můžete zde vařit, stolovat, hrát hry s dětmi, relaxovat nebo jen tak polehávat na svěžím trávníku. Přičemž ústředním místem je to, které navazuje přímo na dům. Posezení u sálajícího tepla kamenného ohniště. Nezapomenutelné okamžiky, při kterých se sejde celá rodina a stráví příjemné chvíle. Právě k takovým účelům by měla zahrada primárně sloužit.

 

Navíc veškeré pohodlí zde dodává béžová sedačka z umělého ratanu a jídelní souprava z masivu. Pro naprostou praktičnost bylo ve venkovní kuchyni zahrnuto i umyvadlo, trouba, gril a barový pult.

 

V odlehlejším segmentu je pod korunami stromů ukryto dětské, kruhové pískoviště z betonu. Na něj navazuje vydlážděná plocha s volně přemístitelnými dřevěnými lehátky pro unavené rodiče, kteří neustále dohlíží na své děti. Ovocné stromy zde byly nenásilně odděleny velkoformátovými šlapáky, které oddělují prostor s travnatým podrostem od štěpky.