Krása v podobě krouceného dřeva

Magdaléna Nečasová
14. Červenec 2015

Robert Scott založil ateliér v roce 2013 ve svém rodném městě Preston a hned už několika prvními výtvory na sebe upoutal mnoho pozornosti.

Robert ve své tvorbě čerpá z poznatků a zkušeností získaných během předchozí práce, kde jako letecký montér piloval své dovednosti a zdokonalil svůj cit pro detail. V roce 2006 opustil nadějnou kariéru v letectví a vydal se hledat inspiraci v jiných a více dobrodružných oblastech. Během následujících let procestoval Asii a Nový Zéland.

Několik měsíců strávil prací a cestováním po divokých částech těchto zemí. Jejich krásu velmi často dokumentoval ve svých kresbách, které teď pravidelně využívá jako zdroj inspirací.

Jeho blízký vztah k umělecké tvorbě nebyl nikdy zatracen a po návratu do Velké Británie se zapsal do školy, kde se učil o výrobě nábytku. Čas na univerzitě mu pomohl utvořit svou budoucnost. Poskytl mu nejen důležitý prostor k vlastní tvorbě, ale také svobodu pracovat bez omezení.

Robertova vize a tvorba produkuje designové kousky, které jsou na dnešním trhu opravdu jedinečné a sběratelsky opravdu vysoce ceněné.


Stůl s názvem Waiho zkoumá vztah mezi uživatelem a samotným objektem. Tento vztah je v první řadě vyvolaný vzájemným působením skrze jednoduchý dotek.

 

Prostřednictvím ručně vyřezávaných částí nábytku a také volným ohýbáním jednotlivých kusů dřeva, Robert Scott dosáhl vlnitého efektu a složitých tvarů inspirovaných všemi možnými stavy tekutiny během působení přírodních živlů. 

Divák by mohl při pohledu na nábytek odhalit pohyb vodní hladiny, jejíž tvar a hmota je utvořena sílou větru nebo nárazem vln na skálu.

Dalším příkladem originálnosti tohoto nábytku je jeho prostorová nepravidelnost a volnost. Můžete si všimnout, že z žádného úhlu Vám není nabízen stejný pohled na nábytek. Waiho se tedy stává zároveň jedinečným stolem a volně stojící sochou

Tento druh nábytku se nedá přesne kategorizovat. Jedná se o prezentaci blízkého vztahu mezi uměním a užitkovým průmyslem

Na následujících fotografiích si můžete prohlédnout detailně zachycenou strukturu nábytku a skladbu jednotlivých částí stolu

Materiály: Jasan
Povrchová úprava: Olej
Rozměry: 1900 x 600 x 740