7 rozdílných způsobů k ovlažení aneb voda v zahradě

Laura Kučerová
8. Leden 2018

Určitě to znáte. Venku je přes 30°C ve stínu a vy se snažíte vymyslet jakékoliv možné řešení, aby se organismus alespoň na chvíli zchladil. Správná tepelná izolace sice udrží vlažný interiér, ale pořád vás to láká ven k vodě. Trochu se opálit, zaplavat si nebo jen tak podřimovat na lehátku. Takovou relaxaci si ale můžete dopřávat i doma, na zahradě.

 

Stačí pouze pár kroků a můžete se ocitnout na pomyslné pláži v Chorvatsku. A samotnou třešničku pak dotvoří osvěžující domácí limonády, sorbety a mražené jahodové dřeně.

 

Bazén

 Jeden z nejčastěji se vyskytujících vodních elementů v blízkosti rodinných vilek. Obyčejné nafukovací byly nahrazeny bytelnějšími betonovými či s ocelovou konstrukcí. Mohou být zcela či částečně zapuštěné do terénu nebo naopak vyčnívající. Navíc díky nepřebernému sortimentu si určitě vyberete zrovna ten váš dle specifických kritérií. Tvar, hloubka, rozměry, barva ale taktéž způsob péče o čistotu vody jsou rozhodující pro samotný výběr.

 

Koupací jezírko

 Okrasné, ale zároveň i k užitku. Navíc bez chemie, protože rostliny dokáží nečistoty úchvatným způsobem přefiltrovat. Proto je důležité, aby koupací jezírko bylo správně dimenzováno. Příliš strmý břeh není zrovna ideálním řešením. Inspirovat bychom se měli v přírodních rybnících, kde je terén postupně svažován tak, aby zde mohla růst zeleň v různých hloubkách. Většina bažinatých rostlin snese výšku vodní hladiny do 30 cm, určité druhy leknínů lze naopak vysadit až do hloubky 70 cm. Plovoucí rostliny se naštěstí zcela přizpůsobí, ale ne všechny jsou schopné přezimovat místní, kontinentální zimu.

Jezírko

Prohlubeň vyložená speciální folií, osázená blatouchy, kosatci, prustkami, či vodními travinami, od krajů ohraničená valounky v jemných barvách. Poetickou atmosféru dotvoří kapři koi či naprosto odolní karasi zlatí.

 

Studna

Určitě nic nezchladí tak, jako proud čerstvé ledové vody, přímo z podzemního pramene. Někteří mají vertikální jímadlo pouze k okrase, jiní na něj nedají dopustit při zavlažování v parných měsících. A jiní, jsou na pitné vodě z podzemí zcela závislí, jako třeba obyvatelé města Olomouce.

 

Vířivka

Když chceme ulevit bolavým kloubům a svalům, v zimě zahřát, nebo si jen tak užívat příjemného luxusu se sklenkou vína v ruce. Bublající proudy mohou být i ohřívány a tak se nám nabízí možnost celoročního využití.

Dynamický vodní prvek

 Vodotrysky, vodopády či jen tak stékající čůrky po opracovaných kamenech. To vše přinese nový rozměr a taktéž přidá i zajímavé ozvučení do jinak tichého prostředí.

 

Umělecké dílo

 Fontány a kašny patří na náměstí, do míst plného rozruchu a městského života. Netradičnost a osobité dílo ale můžete přinést i k vám, blízko vašeho domu.