Minimalismus v zahradě

Laura Kučerová
14. Leden 2018

Minimalistický styl rozhodně není pro každého. Strohost a střídmost jde ruku v ruce s užitečností, která může být sice doplněna něčím okrasným, ale střízlivě a surově, bez zbytečných okolků. Něžnost a zdobnost nechte raději doma. Dnes tu máme přepych, který si na nic nehraje.

 

A možná právě o tom je tento design. Žádné náhražky, pouze drahé a kvalitní materiály, jež vynikají z uhlazených travnatých ploch. Když záhon, tak nenáročný na údržbu, v geometrických tvarech, bez pestrosti kvetoucích trvalek. Proto zde vesměs převládá stálozelená zeleň, kosodřeviny a traviny, které zůstávají na stanovišti i v zimním období, i když už v suchém stavu.

 

Z původní stodoly vystupuje dřevěná terasa, na kterou navazují štěrkové plochy. Celý prostor je tak uvozen pouze několika keři a travinami v nádobách. Bíle kvetoucí hortenzie latnatá kontrastuje s černými květníky a sedáky.

Místo kamenných šlapáků lze použít i desky z masivu. Ale dbejte na kvalitu. Tropické, akátové nebo modřínové patří mezi jedny z nejodolnějších, ale také nejdražších.

Umění patří bezesporu i k tomuto stylu. Okázalý prvek byl koncipován do několika úrovní, které mezi sebou komunikují díky stékající vodní hladině z vyššího segmentu do nižšího.

Dlouhý záhon se skládá ze tří rozdílných rostlin, lišících se svou výškou. Z půdopokryvných vystupuje dochan psárkovitý, za nímž se skrývá hortenzie velkolistá.

Z bělostného, noblesního schodiště se dostáváme na mezistupňovou terasu, která utváří travnatý parter, zakončená živým plotem z neopadavých zimostrázů.

Jednoduchost narušuje barevné pojetí sedací lavice. Červená působí provokativně a bezesporu dodá temperament i té nejfádnější zahradě.

Pokud si nechcete lámat hlavu s tím, jak oživit vaši střešní zahradu, nebojte se vsadit na krychlové nádoby v barvě terakoty. Pokud je navíc osadíte jedním druhem odolných keřů, určitě se vyhnete kýči, který tak často vzniká při nadměrné kombinovatelnosti neslučitelného.