Jak naložit s prostorem pod schodištěm?

Magdaléna Nečasová
8. Červenec 2015

Mamm Design je mladé japonské architektonické studio, v jehož čele stojí dvojice architektů Mayda Mada a Akira Mada, Aia. I přesto, že studio není na trhu architektury nijak zvlášť dlouho, pyšní se řadou úspěchů ve svém obrou a krásou, čistotou jejich tvorby


V následujícím článku se dozvíte, jak se dá kreativně a efektivně vyřešit nevyužitý prostor pod jakýmkoliv schodištěm. Můžete se zde inspirovat velmi originálním projektem tohoto japonského studia, který je vtipně pojmenován "House in house" (překladem - dům v domě).

V prostoru pod schodištěm byl vytvořen pracovní prostor ve formě uměleckého ateliéru pro majitele domu. Jedná se o zhmotnění blízkého vztahu mezi uměním v podobě architektonického ztvárnění a práce v domácím prostředí

Tahle duplexní jednotka, která se nachází na rozhranní přízemí a patra v suterénu, vybočuje z konceptů klasických domů právě svým hmotovým uspořádáním

Atelier tedy výborně pracuje s hmotou celého objektu. Jeho jedinečností je volný prostor, který z interiéru plynule pokračuje na terasu v exteriéru

Polovina boxu je uvnitř domu a ta druhá se nachází venku. Umělci mohou maximálně využít prostor plynulým otevřením / zavřením stávajícího okna.

Schodišťová struktura boxu tvoří zroveň jeho pomyslnou střechu. Jednotlivé schodnice mohou sloužit různým účelům, jako je například funkce pomyslných policí.

Ú
ložné a odkládací plochy, které jsou přístupné jak z vnitřního prostoru ateliéru, tak z vnějšího prostředí domu a terasy, jsou v souladu s jeho další výsadou, kterou je nepochybně funkčnost samotného schodiště sloužící jako komunikační uzel pro dvě oddělená podlaží. 

Uspořádání interiéru - skladba nábytku a vybavení pracovních prostor.
Stůl i doplňující police jsou vyráběny ve stejném odstínu dřeva, jaký je použit na jednotlivých schodnicích schodiště. 

Odstín schodnic krásně kontrastuje s bílým nátěrem na stěnách a s betonem, jenž je aplikován na podlaze a okolních zdech budovy. 

Na této fotografii je divákům umožněn náhled z vvnitřních prostor atelíeru. Můžete zde sledovat plynulý přechod do exteriéru budovy.

Dvojice architektů Mayda Mada a Akira Mada, Aia se na závěr se svým projektem vyfotili.