Skládací pokoj

Tomáš Čech
22. Červenec 2015

Představte si, že máte málo místa, ale spoustu přání a potřeb. V takové chvíli je nutný vtip a důmyslnost, kterou předvedli architekti ze studia elii.


Autor: elii I Uriel Fogué + Eva Gil + Carlos Palacios

Projekt: 2014

Plocha  24 m2

Místo: Madrid I Španělsko


Zuzana měla pro svůj byt v centru Madridu spoustu přání, ten však disponoval pouze skromným prostorem 24 m2. Architekti se snažili její přání vyplnit a naplánovali tak tři strategie, které povedou k úspěšnému výsledku. Došlo k přesunu některých zařizovacích prvků, otevření a propojení prostorů a navržení multifunkční stěny, která umožňuje proměňovat prostor během dne a podle potřeb obyvatelky. Jednou se z pokoje stane jídelna, jindy místnost pro hosty a když má paní domu čas, může zde cvičit shiatsu.

„Lidé dnes mnohem častěji žijí sami. Stačí jim tedy méně místa, takový byt je pro ně finančně výhodnější a mohou si dovolit lepší adresu. Přesto si však uchovávají některé potřeby a přání a chtějí je ve svém obydlí uspokojit. Prostory se tak musejí stávat multifunkčními. Tento trend bude v nejbližší době ještě pokračovat. Ať už to budou ekonomické nebo sociální důvody, velmi malých bytů bude, myslím, přibývat a pro architekty se tak vynoří nové úkoly. Nebude umem zrealizovat mnoho muziky za hodně peněz na velkém prostoru. Naopak. Ti nejlepší se budou potýkat s malým prostorem, málem peněz a budou muset předvést hodně muziky. Připravovat na tyto zadání by měla mladé architekty i škola, aby z těchto potřeb nebyli překvapeni.“

Ve složeném stavu vše vypadá jako obyčejná stěna s policemi a dřevěným obložením. Zdání však klame.

Stejně působí druhá strana. Bílou barvu a dřevo doplňují detaily provedené v modrozelené. Pokud vám přijede neočekávaná návštěva, ze stěny vyklopíte postel. Přes den však nepřekáží a vám zůstává volný prostor pro cvičení shiatsu. 

První variantou je obyčejný stůl a držák na květinu. Vejde se sem tak akorát kniha a káva, možná snídaně pro jednoho.

Když potřebujete prostoru více, sklopíte si celý jídelní stůl i s lavicí k sezení. Opět se zde objevují barevné detaily akcentující jednotlivé možnosti.

Výkres vypadá na první pohled velmi složitě, ale ve skutečnosti jenom logicky dokumentuje všechny možnosti, které interiér nabízí.