2v1 - kuchyň spojená s obývacím pokojem

Luci Bečková
21. Prosinec 2017

        Největší chybou při zařizování obývacího pokoje spojeného s kuchyní je snaha, vybavit každý pokoj zvlášť. Jedná se přece o jednu místnost. A to by se mělo odrazit na celkovém návrhu interiéru. Neznamená to však, že byste museli mít v obou částech stejný nábytek nebo výmalbu v jednom odstínu. Sice tím nic nezkazíte, ale takový prostor bude vypadat příliš nudně.

 

        Je třeba dodržovat zásadu, že jak místnost, tak celý byt, tvoří jeden celek. Měli byste tak k němu tedy přistupovat. Vyhněte se nevkusným kontrastům, extrémním barevným přechodům a přílišné fádnosti. V pokoji by vás neměly rušit nepřirozené kombinace nebo pouze čistě bílá barva. Ideální, pochopitelně ne však snadné, je zkrátka vytvoření harmonického celku.

 

        Bílé kuchyňské skříňky, nejlépe ve vysokém lesku, doplněné stejnou kolekcí nábytku do obývacího pokoje - velmi častý módní trend. Tato kombinace je velice univerzální a oblíbená, také díky mnoha možnostem na výběr doplňků. Nebo proto, že se hodí i do malých prostorů, kdy se musí kuchyň i obývací pokoj vejít na pár metrů čtverečních.

 

        Nezapomeňte na výrazný prvek, opakující se v obou částech tohoto velkého pokoje. Může se jednat o konkrétní barvu, materiál nebo dekoraci.

 

 

        Chcete-li vaše tělo po ránu dokonale probudit, volte barvy podporující fyzickou aktivitu. Nejlépe sáhněte po teplých odstínech. K bílým skříňkám se bude hodit vínová, cihlová nebo třeba oranžová, která podporuje chuť k jídlu.

 

        Ve velkém prostoru si můžete dovolit syté odstíny těchto barev. Máte-li však kuchyň menších rozměrů, či pouze kuchyňský kout bez okna, sáhněte po jemnějších tónech - okrová, broskvová nebo smetanová.

 

 

        Zařizujete obývací pokoj s kuchyní v rodinném domě, kde je tomuto prostoru vyhrazeno třicet i více metrů čtverečních a navíc i spousta oken? Nebojte se sáhnout ani po pastelových tónech studených barev. Atraktivní jsou různé odstíny šedé, béžové, světle zelené nebo bledě modré.

 

 

        Patříte-li mezi odvážnější jedince, kteří se nebojí experimentů, zvolte pro váš rodinný pokoj spojený s kuchyní něco, co vašim hostům vyrazí dech. Může se jednat například o úmyslný kontrast materiálů. Beton na straně jedné, prosklená zeď s masivním dřevěným orámováním na straně druhé. Nádech sci-fi dodá vašemu interiéru barevné podsvícení kuchyňské linky či ostatních kusů nábytku - ty pak budou vypadat, jako by se vznášely. Pro tento efekt můžete použít například LED pásky.

 

 

        Pokud byste přece jenom chtěli pokoje pomyslně oddělit, nabízím pár tipů. Díky těmto jednoduchým radám tak zůstanou pokoje i nadále provázány.

 

1. Zvolte netradiční dispoziční řešení a přechod mezi jednotlivými částmi. 

 

 

2. Jídelní stůl nemusí vždy mít pravidelný tvar a čtyři nohy. Objevte kouzlo barového pultu. 

 

 

3. Do prostoru umístěte prvek, volně přecházející z jedné části do druhé. Může se například jednat o podlouhlou "obývákovou stěnu".

 

                               Tak co? Troufnete si nyní propojit kuchyňskou zónu s odpočinkem?