Podkrovní byty – jak využit místo s handicapem naplno

Laura Kučerová
10. Prosinec 2018

      Podkroví má své neobyčejné kouzlo. Na mnohých místech vystupují trámy, dřevěné obložení dodává patřičnou útulnost, střešní okna zajímavé prosvětlení. Navíc pokud máte v domě málo prostoru, není nic jednoduššího než zrekonstruovat místo pod střechou. To samé platí i pro bytové domy z cihel, kde si můžete vytvořit i mezonetový byt.

 

      Jedna z nejčastějších nevýhod jsou zešikmené stropy. Jste tím tak ochuzeni o pár metrů, kde se stojící lidská postava prostě nevejde. Proto je vhodné místa s nižšími stropy využít jinak. Pokud zde umístíme sedací prvky anebo postel, není potřeba, aby nad hlavou byly dva metry volného prostoru. Stačí jen mít patřičné pohodlí při vstávání ze sedací soupravy či od jídelního stolu. Použití pracovního stolu a kancelářské židle je taktéž možné. Ve vrchní části domu budeme mít i navíc dostatečné soukromí, jestliže se zbylé obytné místnosti nachází v přízemí.

 

     

      Kvůli nedostatku místa je potřeba využít každou příležitost k úložnému prostoru. Pod „šikminou“ se mohou nacházet nízké komody, police s oblíbenou sbírkou CD, či knihovna, vyrobená na míru.

 

      Materiály by měly být nějakým způsobem sladěny. Pokud jsou okolní stěny ze sádrokartonu, natřeného na bílo, můžeme tuto barevnou kombinaci respektovat. Navíc se v podkroví nachází místa nedostatečně osvětlená, kde použití tmavých odstínů ještě více prohloubí stinný koutek. Dále by měl být při pořizování jakýchkoliv doplňků vzat v potaz dřevěný obklad.

 

     

      Další nevýhodou může být celková dispozice původní půdy. Vesměs se jedná o prostory přístupné pouze z jednoho místa. Pokud pokoje nebudou nějakým způsobem zajímavě propojeny chodbou, vzniknou nám buď to průchozí pokojíčky, nebo celistvá místnost. Ta může být definována určitým zónováním – kuchyňský ostrůvek k vaření, sedačka pro relaxaci, psací stůl jako „pracovna“. Nebo je můžeme oddělit skříněmi, systémem polic s knihami, závěsem či posuvnými stěnami.

 

      Podkroví je u některých obdivováno, u jiných zatracováno. Atmosféra dřevěných konstrukcí, spolu s fascinujícími výhledy z oken, je nezaměnitelná. Dále si v nejvyšším patře bytového domu můžete dovolit krb s komínem a taktéž si být jisti, že nikdo nad vámi nebude dupat.