Kouzlo obyčejnosti

Tomáš Čech
20. Červen 2015

Byt ve starším brněnském domě proměnily architektky ze studia Mooza architecture. Výsledek je nesmírně sympatický.


Autor: Mooza architecture I Petra Bíšková a Klára Císařovská

Projekt: 2014

Realizace: 2014

Plocha: 72 m2


 Prvně stál pivovar, následně vznikl bytový dům. Dva byty v něm byly v průběhu času spojeny v jeden a po nějaké době byt zakoupila dnešní majitelka. To je krátká historie bytu ve starším brněnském domě. Dispozice nevyhovovala a tak bylo rozhodnuto o přetočení schodiště, což umožnilo vytvoření dvou samostatných pokojů v patře. Jelikož místa nebyl nadbytek, spousta prvků je řešena na míru a přesně zapadá do specifických prostorů. Hlavním motivem interiéru je geometrický vzor zábradlí, který má nádech jisté nostalgie a odkazuje k profesi majitelky.

„Stránky časopisů plní mnoho designových kreací, které září čistotou. V takové záplavě je příjemné vidět něco naprosto obyčejného. Bez nadbytečných a čistě vizuálních ambicí provedená rekonstrukce. Samozřejmá řešení, příjemná oživení a jistá obyčejná elegance. Jistě, mezinárodní servery o architektuře se nepřetrhnou zájmem o publikování, ale to vůbec nevadí. Majitelka je spokojená a to je hlavní. I obyčejnost, pokud je kultivovaná, může být kvalitou. Často není třeba vymýšlet nic speciálního, ani se řídit soudobými trendy, a výsledek následně může být mnohem adekvátnější, obytnější a nadčasovější.“

Pohovka na míru vyplňuje prostor pod schody. Jednoduchá knihovna a krásný koberec jsou doplněny sympatickými židličkami.

Vše je provedeno se zájmem o detail. Schodišti byla věnována zvláštní pozornost.

Geometrický vzor zábradlí schodiště ve mně neustále něco evokuje, nemohu však přijit na to co. Možná dobu první republiky, nevím.

Nad schodištěm je navržena, opět na míru, postel s policemi místo nočního stoku. Místem se opravdu šetřilo takříkajíc na každém kroku.

Nově bylo vytvořeno drobné zadveří. Orientace schodiště byla otočena o 180° oproti původnímu interiéru.

Je trochu škoda, že chodba dnes nemá žádné denní světlo. Požadavek na dva samostatné pokoje však zřejmě nešlo splnit jiným způsobem.