Calcarenite series - přírodní design, který Vás vtáhne do minulosti

Magdaléna Nečasová
20. Červen 2015

Calcarenite Series je projekt úzce spjatý s přírodou, přírodními materiály a italskou tradicí města Salenta.

Termín "Calcareniti Salento" zahrnuje všechny usazeniny různých druhů z různých období, známé také pod generickým a nesprávným jménem "Tufy". Obvykle se nacházejí v podobě kalkarenitu nebo bioklastických vápenců v několika různých barevných odstínech a formách. Nejčastěji je vídáme v barevné škále od světle šedé po načervenalou, často s porézní strukturou a velmi bohatým obsahem mikrofosílií mořského původu
Oblast poloostrova Salento byla od prehistorických dob svědkem rozrůstání území lomů, které se podílejí na těžbě vápence. Objevují se ve formě klasického otevřeného lomu, který je svou formou velmi podobný amfiteátru. Materiál se z něj přímo vyřezává v podobě obdélníkových bloků různých velikostí. Vápenec je tradiční materiál, který se používá především pro malé a velké stavební práce, je vyhledávaný pro svou vysokou odolnost, stlačitelnost a vysokou pórovitost.

V současné době je většina lomů neaktivní, i když hrají žalostnou roli v závažných environmentálních katastrofách, velmi často jsou využívány jako lokality nelegálního dumpingu.

"Tyhle staré a nepoužívané lomy mě vždy přitahovaly. Jeden z nich se nacházel v blízkosti města, kde jsem vyrůstal. Bylo to jakési divoké místo, které si žádalo o prozkoumání. Při jedné z mých posledních výprav jsem našel zajímavý materiál, vhodný pro potenciální projekt: hromadu bloků vápence.
Byl jsem fascinován krásou materiálu, sledováním, jak čas a působení klimatu mohou vytvořit takový tvar a přírodní texturu na povrchu bloků." - vysvětluje umělec.

Další fází vývoje byl způsob zpracování vápence. Každá jednotlivá položka byla vyřezána za použití tradičních technik a nástrojů: kladiva, dláta, pily, rašple a spousty trpělivosti.

"Pochopil jsem, že je třeba přistupovat primitivně, ve smyslu jednoduchého instinktu. Nelze oddělovat to, co si myslíte a to, co děláte. V tomto případě bylo potřeba experimentovat.

Všechny kousky z kolekce se vyznačují silným barevným kontrastem mezi vnější schránkou materiálu a vnitřních opracovanýcm povrchem. Autor podtrhuje odlišnost těchto dvou struktur nanesením vrstvy bílé omítky nebo vápna na vnitřní plochy výrobku. Je to hlavně kvůli funkčním účelům a také pro usnadnění čitelnosti vzhledu objektů.

Originální lavice je vytvořena z velkého, podélně rozříznutého kvádru. Součástí konstrukce jsou podpěry, které jsou vyrobené z železných tyčí.

Oblouková lampa je upevněna v základní hmotě kalkarenitu a drží měděnou trubku, na jejímž konci je umístěna LED zářivka s dotykovým spínačem. 

Kusy Calcarenite řady se vyznačují svou silnou fyzickou stránkou a vnitřní stabilitou. Vyjadřují přesvědčivý a smysluplný hluboký vztah k Zemi, přírodě a prvkům, které nás pojí s minulostí.