Trochu staré, trochu nové

Tomáš Čech
4. Leden 2018

Vše probíhalo strašně rychle a tak trochu improvizovaně, ale architekti z ateliéru Archanti to zvládli. Posuďte sami.


Autor:  Archanti I Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová

Studie: 2014

Realizace: 2014


Příběh rekonstrukce bytu v Jiráskově ulici v Brně by se mohl pyšnit označením podle známého českého filmu „Kulový blesk“. Vše totiž probíhalo rychle a za pochodu. Klienti přišli z radikálním požadavkem nastěhovat se do tří měsíců. Marně se architekti snažili jim vysvětlit, že je to nemožné, ale vlastníci byli neoblomní. Výsledkem následné spolupráce bylo, že se opravdu po víceméně třech měsících stěhovali do nového bytu.

Rekonstrukce s sebou často přinášejí radikální změny dispozice, zde však k ničemu takovému nedošlo. Původní rozvržení v historickém domě bylo uznáno za kvalitní. Během rekonstrukce bylo jasnou snahou zachovat co nejvíce původního. Týkalo se to podlahy a výplní otvorů, oken a dveří. Ty byly příkladně repasovány. Zároveň byly objeveny zajímavé vrstvy malby v obývacím pokoji, které byly ponechány odhalené jako výtvarný prvek. Ovlivnily následně celou barevnost interiéru. Neutrální barvy s lehkými nádechy doplňují žluté akcenty v kuchyni, koupelně a šatně.

„Před několika dny se ke mně dostalo zadání jedné školní slohové práce. Znělo: „Žít znamená měnit“. Jsem přesvědčen o tom, že to není pravda, a tento brněnský byt je toho důkazem. Samozřejmě, mnoho věcí zde bylo změněno nebo úplně nahrazeno novými prvky, ale několik významných momentů zůstalo. Vysoké stropy ohromují každého návštěvníka zvyklého na sídlištní výstavbu. Repasované původní dveře ukazují dnes již málo vídanou řemeslnou zručnost, ponechané úvodní malby dokumentují zub času, … Toto všechno zůstalo nezměněno a právě proto žije dál. Přežilo. Jasný důkaz, že nejenom změna je důležitá pro život, ale že pro kulturní společnost je důležité i uchovávání, neměnění mnoha hodnot a věcí. Architekti a jejich klienti by na to neměli zapomínat.“

Místnosti jsou propojeny krásnými vysokými dvoukřídlými dveřmi. Celý prostor tak získává úplně jiný charakter.

Historické malby ponechané na stěně jsou sympatickým výtvarným prvkem. I zde je vše doplněno žlutým akcentem.

Veškeré úložné prostory v ložnici jsou propojeny do jedné velké skříně, která je ještě dále opticky spojena s postelí.

Přijde mi, že ranní snídaně tady prostě musí chutnat. Vlastně úplně přesně nedokážu říct proč, možná je to jenom fotkou, ale atmosféra je zde skvělá.

Jednoduchá koupelna, pokračování žluté barvy. Na zemi jsou kachličky s krásným vzorem.

Půdorys není soudobý, přesto však v dnešní době výborně funguje. Všimněte si prostorné vstupní haly, ve které se dokonce našlo místo na pohovku. Kuchyň zůstala samostatnou místností a je doplněna o velmi praktickou spíž. Prostorný balkón vás musí potěšit každé ráno. Mnoho důkazů o tom, že jistá smysluplná velkorysost je v architektuře vždy přínosem.