Ratan a mořská tráva – stále svěží a moderní

Laura Kučerová
12. Červen 2015

       Nábytek, dekorace či úložné prostory ze spletených přírodních materiálů působí rustikálním a neobyčejným dojmem, který nikdy nezestárne. I když jsou tyto výrobky používány několik desítek let, stále je můžeme kombinovat s moderními prvky a vnášet tak přírodu do našeho obydlí. Nezaměnitelný charakter ratanu totiž propůjčuje útulný a starobylý vzhled, který je úplným protipólem novodobých kožených sedacích souprav.

 

       Nejčastěji se k výrobě produktů používá ratan, mořská tráva, vodní hyacint a banánový list. První z nich je liána rostoucí v pralesích jihovýchodní Asie, jejíž šlahouny mohou dosahovat až přes 200 metrů délky. Díky snadné ohebnosti dřeva se s ní dobře manipuluje a získala si tak velkou oblibu i u amatérů, kteří se pletení věnují ve volném čase.

 

     

      Jak již název napovídá, s mořskou trávou se setkáme na mělčinách Atlantského oceánu v mírném pásmu anebo tropických oblastech. Dříve se používala jako hnojivo, na počátku 20. století byla její usušená forma využívána jako náplň do matrací. Nyní jsou její suché oddenky stáčeny do provazů, se kterými se pak vyplétají dřevěné, kovové nebo ratanové konstrukce nábytku. Po nalakování nám vznikne poněkud hrubější a drsnější vzhled oproti jemnému a hladkému rotangu.

 

       Aby se rozšířily možnosti v používání přírodních materiálů venku, byl vytvořen tzv. umělý ratan. Ten se sice podobá přírodní variantě, je ale mnohem odolnější vůči nepřízni počasí. Po navlhnutí nevznikají nevzhledné praskliny a svou barvu si udrží i mnoho let. Díky tomu je možné vytvořit křesla i se stoly na terasy vašich zahrad nebo kompletní netradiční sedací soupravy do nadmíru využívaných obývacích pokojů.

 

     

     Pokud se chceme nějakým způsobem odlišit a vytvořit příjemný domov, můžeme se nechat inspirovat u následujících příkladů. Některé jsou pojaty velkolepě, kdy ze stejné látky je vyroben veškerý nábytek v obýváku, včetně taburetů, lehátka a konferenčního stolku. Jídelny byly ozvláštněny židlemi v různých odstínech okrové, bílé nebo černé. Pro kuchyně a koupelny se nabízí využít koše s textilními výplněmi jako prostoru pro odkládání každodenních nezbytností.