Bydlení, zahrada a ateliér

Ondřej Bělica
3. Leden 2018

 

Tento vyjímečný projekt představuje přeměnu byvalého skladiště na luxusní bydlení spojené s uměleckým ateliérem. Prostorná industriální hala byla vyplněna několika samostatnými interiéry, přičemž ložnice, koupelna, toaleta, prádelna a garáž fungují jako samostatné uzavřené boxy. Zbytek společných prostor je rozptýlen pod zastřešením tvořeným příhradovými nosníky. K posílení industriálního charakteru architekti ponechali odhalenou strukturu střešní konstrukce. V centru obytného prostranství se nachází uzavíratelná zahrada. Ta je mezifází vnitřního a vnějšího světa. S exteriérem  komunikuje skrze střešní otvor. Ten je generátorem denního světla. které se rozplýva do celého obydlí. Na obytnou část je napojen umělecký ateliér, kde se oba manželé oddávají své vlastní tvůrčí činnosti.

 

Vlastní zahrádka přímo v obývacím pokoji! Vestavěný box nabízí svým obyvatelům přímý kontakt s přírodou i venkovním prostředím. Tento segment navíc funguje jako obrovský světlík, který přináší přirozené světlo do všech koutů haly. Zástěny okolo jsou jednoduše uzavíratelné posuvnými prosklenými plochami. 

Vlastní, téměř rajská zahrada, poskytuje nerušený odpočinek. Na okamžik se ocitnete na rozhraní vašeho domu a exteriéru. Velmi příjemný je dřevěný obklad, který uvnitř vymezeného prostoru dokáže stárnout. Naopak na své odvrácené straně zůstává nedotčený a čistý.

Kuchyně je součástí souvislé společenské zóny obíhající okolo vloženého boxu. Oddělná pracovní plocha a vestavěná kuchyňská linka je navržena v čistě bílém odstínu. Vše je umístěno na podlaze z leštěné betonové mazaniny.

Ložnice manželů tvoří samostatný izolovaný pokoj s výhledem do ulice. Jedná se o minimální prostor sloužící pouze k noční pasivitě.

Pracovní část - ateliér je strikně separován od obytné části. Práce tak může probíhat v úplné soustředěnosti. 

Nosná vazníková konstrukce působí jako monumentální krajka. Autoři revitalizace odmíti ponechat trámy v původním surovém stavu. Zvolili bílý nátěr, který celou situaci odlehčuje.

Pohled z ulice ani trochu nenasvědčuje tomu, že se jedná o velice elegantní bydlení. Naprostá nenápadnost a skromnost byly jedním z hlavních záměru při navrhování vstupního průčelí nové oybtné haly .