Černobílá elegance

Magdaléna Nečasová
15. Červen 2015

Není pochyb o tom, že dnešní moderní svět interiérového designu je plný barev. Máme k dispozici neuvěřitelné možnosti, co se týče materiálů a produktů, jež jsou vyráběny ve všech možných odstínech. Kouzlo jednoduchosti a krásy černobílých tónů je nenápadně tlačeno do pozadí. 

Pokud ovšem i Vy máte zálibu v těchto tajemných, ale svým způzobem i  jedinečných tmavých barvách, pak čtete ten správný článek. 

Co si budeme povídat. Do ložnice, nebo do dětského pokoje se tyto odstíny samozřejmě nehodí. Podle mě je to právě tento fakt, který dodává tmavším barvám svoji hodnotu

Nejideálnějším místem, kde se dá černá (nejlépe v kombinaci s bílou nebo nějakou jinou světlou barvou) použít je kuchyně a obývací pokoj. Tyhle dvě místnosti jsou ve většině dnešních bytů automaticky propojeny a slouží jako společenské prostory pro domácnost a hosty, tak proč si tohle prostředí nezpříjemnit ve stylu černobílé elegance?

Nabízí se hned několik možných aplikací. Uznejme ale, že i přes půvab a jisté kouzlo tmavých barev, není vhodné mít například černý nátěr na všech stěnách. Je potřeba si uvědomit, kde budou tyhle odstíny vynikat a kde by, na druhou stranu, mohly nadělat pěknou paseku

Na fotografii vidíme, jak pěkně se vyjímá vzhled černé pracovní plochy u kuchyňské linky. Velký podíl na celkovém vzhledu kuchyně má ovšem světlý odstín, který barevnost celé místnosti uceluje. 

V případě obývacího pokoje není důvod k obavám z tmavšího nátěru některé ze stěn. V případě této realizace si umístění a zařízení krbu vyloženě říká o nějaké to zpestření a vyzdvihnutí tohoto jedinečného prvku.  Spolu s černou sedací soupravou autor vytvořil působivý elegantní vzhled místnosti. 

Nezapoměňte si ale všimnout světlých vstupů tentokrát v podobě konferenčního stolku a vybílených stěn.

Autoři této realizace volili většinu nábytku v bílých barvách. Pouze stůl a židle kolem něj jsou z lesklého černého dřeva

Líbí se Vám tahle kombinace? Jedná se o silný a velmi působivá kontrast mezi černou a bílou. Jedná se o kontrast, který "vnesl život" do této rustikální kuchyně.

Je možné říct, že černá barva něčemu vdechla život? V tomto případě rozhodně ano. 

Koupelna nutně nepotřebuje rozjasňující prvky v této zvolené škále barev. Jedná se o prostor, který nevyžaduje denní světlo, tudíž nehrozí, že by místnost mohla působit deresivním dojmem.

Na závěr přidávám poslední z možností, jak zacházet s těmito tmavými odstíny. Pokud máte vyloženě strach pořídit si černý stůl, linku nebo sedací soupravu, zvolte méně nápadné detaily v kontrastujícíh barvách.  
Protože i kombinace bílého prostředí s černými světly vnáší do bytu to krásné kouzlo.