Zahradní domek, který Vás zaručeně překvapí

Magdaléna Nečasová
8. Červen 2015

Architekti po celém světě přijímají výzvy ohledně navrhování malých domů. Tento fenomén je vyvolán v důsledku globální ekonomické situace, která hýbe požadavky klientů a současným módním trendem bydlení. Tyto architektonické nápady jsou velmi často upravovány právě kvůli požadované velikosti.

Architektonické studio Saunders Architecture v roce 2014 představilo svůj projekt skromného a originálního bydlení



Malá budova se nachází na ploše pouhých 15 čtverečních metrů. Pro většinu architektů je stejně velký zážitek podílet se na takto minimalistickém projektu, jako na projektu budovy o 5000 m2.

Výrazné snížení rozpočtu a minimální zastavěná plocha rozhodně nejsou synonymem pro omezenost vynalézavosti a kreativity autora. Navrhování malých domků dokonce velmi často představuje mnohem více možností, větší pocit svobody. Proto jsou tyhle projekty ideální pro mladé architekty, kteří s kariérou teprve začínají.

"Co nejvíc můžeme vytěžit z tohoto projektu?" Tuhle otázku si Saunders a jeho kolegové pokládali v úvodní části navrhování domu pro hosty. Klient si v rámci zakázky vyžádal efektivní zpracování venkovního prostoru, který nebude viditelně narušen a následně bude plně využíván. 

Velmi důležitým bodem projektu bylo umístění stavby a práce s hmotou. Jednalo se o rozlehlou zahradu s existujícími švestkovými stromy, což vyžadovalo nezvyklé řešení, které nenaruší jejich volný růst

Kontrastní barvy černého exteriéru a bílého interiéru dodávají budově vzhled připomínající padající lístek ze švestkových stromů v zahradě. 

Práce architektů a umělců často splývá do jedné roviny. Architekti ze studia Saunders Architecure se domnívají, že je jednodušší nechat fantazii volný průběh právě u projektů drobnějších staveb. Šance na úspěch díky uměleckému cítění je větší. 

Nachází se tedy malé domy s jejich sochařskými tvary v hraniční oblastní mezi uměním a architekturou?

Elegantní řešení a vybavení interiéru navozuje v člověku uklidňující atmosféru. Při zařizování interiéru letních obydlí je doporučováno držet se světlých a jemných odstínů barev.