Méně je mnohdy více

Tomáš Čech
16. Červen 2015

Aby byl výsledek ohromující, stačí někdy jen pár kousků skládačky. Alberto Campo Baeza poskládal pouze tři!


Autor:  Alberto Campo Baeza

Realizace: 2012

Místo: Madrid, Španělsko


Klient si před 25 lety nechal navrhnout dům. A protože se z nich stali kamarádi, přišel v roce 2012 za Albertem Campo Baezou s přáním navrhnout ateliér. Odpověď byla jednoduchá. Původní dům má rozměr 10 x 10 x 10 m, ateliér bude tedy jeho čtvrtinou. 10 x 5 x 3 m. Dále už se vlastně nic nedělo. Dvě zdi, střecha a v ní otvor. Takhle jednoduché to někdy může být. Více není třeba. Stejná podlaha jako v domě a zarovnání zdí se stávající hmotou jen podtrhují myšlenku.

„Prací architekta je navrhovat. Mnozí si myslí, že čím více toho navrhnou, tím lépe. Snaží se zavalit klienta spektáklem. Bohužel, vedou k tomu i školy architektury. Studenti často prezentují pouze co nejvíce odvedené práce bez ohledu na to, jak kvalitní je dosažený výsledek. Hlavně ukázat, že jsem pracoval. Co je ještě mnohem horší, na školách se aktivita navrhování, tvoření, budování považuje za samozřejmou. Málokdo klade studentům otázky: „Proč navrhovat? Má to smysl? Je to potřeba? Bude to k něčemu? Není lepší nedělat nic? Nebo něco odebrat? Zmenšit? ...“ Zoufale nám tyto otázky chybí a ještě více postrádáme odpovědi v hlavách budoucích architektů.

Alberto Campo Baeza samozřejmě navrhl a zrealizoval. Ale udělal toho tak málo, až je to k neuvěření. Měl pokoru, nechtěl se předvádět, byl adekvátní. Kéž by bylo více takových architektů!“

Ateliér tvoří vlastně jen 3 desky. Dvě stěny a strop. Zbylé otvory jsou vyplněny sklem.

Domu byl ponechán prostor vhodně zvoleným odstupem ateliéru. V prostoru „mezi“ je venkovní terasa s posezením.

Kruhový otvor dává stavbě až duchovní charakter.

Samozřejmě! Ruční skica byla, je a bude vždy efektním a zároveň efektivním nástrojem architekta.