Vila Sjezdovka

Ondřej Bělica
26. Listopad 2018

Vila Sjezdovka se nachází v romantické lokalitě v okolí kopcovité krajiny a hustých lesů. Na základě přání investora, který se odmítal vydat cestou klasických kubických archetypů, vznikl koncept inspirovaný právě přilehlou krajinou. Hmota domu se přirozeně zvedá z kopcovitého terénu a vytváří tak dvě ramena travnatých svahů. Obě zelené vlny jsou navzájem spojeny prosvětlenou vstupní halou, která obsluhuje všechny místnosti domu.  Vila se může pyšnit skutečností, že každý úhel pohledu na tento objekt má svou jedinečnou tvář. Dům tak vypadá ze všech pozic pozorovatele úplně jinak.

 

Přistup do objektu je vsazen mezi dva uměle vytvořené kopce. Vstupuje se do ústředního prostoru celého obydlí - haly, která je napojená na společenské místnosti v přízemí i do soukromých pokojů, které jsou situovány ve druhém nadzemním podlaží. 

Striktně a čitelně umístěný vchod přímo vybízí k tomu, abyste mezi dvěma terénními vlnami prošli dále do rozlehlé zahrady. Elegantně je vyřešeno i oplocení a hlavní brána objektu.

Společenská zóna je propojena se zahradou velkými francouzskými okny, které dovnitř dodávají pravidelný přísun denního světla. Privátní zóna je umístěna o úroveň výše a dodává svým obvatelům pocit bezpečí a téměř nekonečný výhled do krajiny.

Vstupní hala, díky kombinaci transparentního a barevně výrazného materiálu, své návštěvníky doslova srdečně vítá. Pokračujete-li dále do domu, ocitnete se v otevřeném prostoru zahrnujícím obývací pokoj, jídelnu i kuchyni.

Všimněte si materiálového řešení! 

Architekti využili různých povrchů k vytvoření třech odlišných výrazů: dřevěná fasáda přívětivě dokresluje soukromou zahradu, zelená střecha vytváří visutou umělou krajinu na kopci a výrazně žlutý obklad ve vstupním atriu upozorňuje na to, kde začíná obytný prostor.

Dvojice zvlněné zelené střechy je samozřejmě pochůzí. Tento nápad tak zvětšuje užitnou plochu celé zahrady a svým tvarováním usnadňuje přístup až na samotný vrchol budov.

Pohled z ulice ani trochu nenasvědčuje, že procházíte podél rodinného domu. Stavení spíše připomíná prvek krajinářské architektury. Dům se směrem ke komunikaci tváří docela netečně, tím ale poskytuje svým obyvatelům nadstandartní soukromí.