Rekonstrukce sportovního areálu ve slezských luzích a hájích

Van Stajpen
6. Červen 2015

Když místní populární sportovní komplex STARS v Třinci z 60. let minulého století začal dosluhovat, ujal se komplexního návrhu areálu mladý slezský ateliér FIALAARCHITECTS. Úkol to byl obtížný, neboť se jedná o sportovní komplex velkého rozsahu s víceúčelovým využitím. Areál je svojí velikostí na tuzemské poměry celkem jedinečný. Nachází se zde víceúčelová hala pro futsal, tenis, volejbal nebo basketbal, zápasnická a gymnastický hala, krytý bazén a sauna. Veškerá sportoviště může návštěvník spatřit v pohodlí interiéru, aniž by musel vystoupit z objektu.

 

Architekti z FIALAARCHITECTS museli z větší části zachovat hmotu objektů a v největší míře ponechat stávající konstrukční systém. Přáním investora bylo vytvořit moderní sportovní stánek, který by z exteriéru i interiéru působil moderním dojmem ještě dalších pár desítek let. Architekti proto zvolili „padesát odstínů šedé“, které jsou střídány barvenými plochami. Tato kombinace se nachází v celém objektu a vytváří spojující faktor jednotlivých částí.

 

Z exteriéru je objekt opatřen novou fasádou s antracitovými a bílými výplněmi otvorů. Zašlé atrium bylo oživeno novou toboganovou dráhou, která kontrastuje s šedobílými plochami. Nového vzhledu také nabrala recepce a restaurace. Největší proměnu však zaznamenala sauna, která se po rekonstrukci proměnila s moderní wellness centrum. Ochlazovna sauny je umístěna do venkovního prostoru, kde bylo použito speciálního vysušeného dřeva bez dodatečného nátěru. Další zajímavostí sauny je ohřívárna. Aby architekti docílili tradiční rustikální atmosféry, použili na obklady a sloupy dřeva z rozebrané původní roubené stodoly. Naopak parní sauna kontrastuje s moderním designem v podobě lesklé mozaiky a speciálního nasvícení ve stylu noční oblohy.

Na původním areálu se už projevil "zub času".

Z exteriéru je objekt opatřen novou fasádou s antracitovými a bílými výplněmi otvorů.

Odstíny šedi velmi vkusně sjednocují celý komplex.

Hlavní vstup do sportovního komplexu už návštěvníky nelákal.

Architekti museli z větší části zachovat hmotu objektů a v největší míře ponechat stávající konstrukční systém. Hmotově tedy objekt nedoznal převratných změn, avšak v širším měřítku působí více sjednoceně.

Bývalé atrium nepůsobilo reprezentativním dojmem.

Atrium s levitujícím tobogánem, který je určen pro vnitřní krytý bazén.

Stávající krytý bazén.

Nový krytý bazén s keramickými obklady inspirovanými podle barevnosti exteriéru.

Stará víceúčelová hala.

Víceúčelová hala po rekonstrukci. Komfort si užijí nejen sportovci, ale také diváci.

Rekonstrukce počítala také s vybudováním nové tribuny pro 500 fanoušků.

Jednoduchost, čistá linie, minimum rušivých elementů a všudepřípomný kontrast v zázemí sportovců.

Sprchy pro sportovce.

Gymnastická tělocvična.

Původní bar ze 60. let minulého století již dosluhoval.

Přírodní břidlicový obklad ve spojení bílých ploch se světlým dřevem nabízí příjemné posezení v restauraci.

Finská sauna. Aby architekti docílili tradiční rustikální atmosféry, použili na obklady a sloupy dřeva z rozebrané původní roubené stodoly

Odpočívárna pro parní i finskou saunu.

Převládající dřevěné a kamenné plochy působí uklidňujícím dojmem.

Ochlazovna sauny je v uzavřeném prostoru, ale pod otevřenou oblohou.