Stylová domácí pracovna

Ondřej Bělica
4. Červen 2015

Malá pracovna pro 2 osoby se nachází v nově vybaveném prostorném bytě v centru Prahy. Designové studio Martina design navrhlo v nejmenším pokoji obytného celku ucelený interiér. Vzdušný prostor v teplých barevných odstínech se dokáže svižně přeměňovat z aktivní do relaxační zóny a naopak. Místnost je díky nápaditému konceptu užívána celodenně, takže po dobře odvednené práci všechny pracovní nástroje uzavřete a můžete s chutí na stejném místě odpočívat.

Místnost nevelkých rozměrů nabízí dvě  navzájem oddělená pracovní místa. Zároveň taky vzdušný prostor okolo konferenčního stolku, který určitě poslouží pod nejednu dobrou kávu. Dispozice reaguje na množství denního světla v místnosti a definuje tak světelnou - pracovní a zastíněnou - pasivní zónu.

Pracovní jednotky jsou vsazeny do uzavíratelných boxů, které jsou součástí vestavěné úložné stěny. Celá struktura je provedena v leskle bílém laku, který dodává místu svěžest a pozitivně působí při soustředění. Křesla jsou výrázným doplňkem celé situace a svým barevným sedáním odlehčují zažitý formalismus pracovního prostředí.

Obě pracovní místa jsou opticky oddělena křídly otvíravých dvířek.  Výklenek  je vybaven elektrickou instalací, která je vedena až za skříní. Celá pracovna je tak s nadsázkou "wireless".

Hlavní rolí v tomto návrhu hrají materiálové odlišnosti, které určují nálady jednotlivých částí. Levá, čistě bílá strana funguje jako uzáviratelné úložiště,  která  obsahuje 2 flexiblní pracovní stoly. Protější cihlová zeď dodává interiéru neformální až uklidňující exteriérový kolorit.

Nedílnou součástí je výběr vhodných doplňků. V tomto případě nejnápadnějšími motivy jsou  pestrobarevné polstrování křesel a mohutný závěs zakončující místnost. Před cihlovou stěnou je umístěné subtilní bílé svícení a na podlaze rozprostřena podložka, která propojuje obě poloviny pokoje.

Po úspěšném pracovním snažení je vhodná chvíle zasunout stoly do vestavěné skříně a dopřát si odpolední relax společně se slunečným doplňkem na zdi.