6 praktických rad, jak na úložný prostor v kuchyni

Luci Bečková
8. Prosinec 2018

        Místnosti sice nelze jen tak zvětšit, můžete ovšem změnit jejich vybavení. Někde pomůže drobnost, jinde to chce radikální změnu. Jak získat v kuchyni dostatek úložného prostoru?


 

1. Pořiďte si variabilní potravinové skříně 

 

        Pamatujete samostatné zděné spíže, které byly běžnou součástí starých bytovek či panelákových bytů? Vlna rekonstrukcí se "špajzkám" stala osudnou a ty vymizely ve snaze zvětšit kuchyně samotné. Můžete je však nahradit jejich modernějšími nástupkyněmi - vysokými potravinovými skříněmi.

 

        Na trhu se objevují dva základní typy. U toho prvního vyjíždí najednou celý obsah. Pravdou je, že vytáhnutí celé skříně i se všemi zásobami vyžaduje nemalou sílu. Za plus lze ovšem označit to, že ihned vidíte vše, co skladujete. U druhého typu vytahujete po otevření dvířek každou zásuvku zvlášť. Je to tedy jednodušší po stránce fyzické, může to však být náročnější na čas. Pokud nemáte pamět jako slon, budete se zdržovat neustálým prohledáváním jednotlivých zásuvek ve snaze najít to, co aktuálně potřebujete.

 

2. Vsaďte na horní skříňky

       

       Mezi jednu z neoblíbenějších variant dnes patří výklopné systémy, kdy se dvířka vyklápí nahoru částečně nad úroveň korpusu. Zvolit můžete buď jednoduché, s výškou okolo 40 centimetrů, nebo takzvané lomené klopny. Jedná se o skříňky s dvířky, které se nejprve uprostřed lomí a teprve pak vysouvají směrem nahoru. Díky tomu mohou mít výšku až kolem 70 cm, takže se do nich vejde mnohem více věcí. Díky zlomu však zůstává spodní hrana a madlo i po otevření v příjemné výšce.

 

        Levnější variantou jsou pak „klasické“ horní skříňky. Mají výšku něco málo přes 70 centimetrů a otevírají se do boku. Mezi jejich dvě velké výhody patří to, že poskytují velký úložný prostor a jsou dostupné za nižší cenu. 

 

 

3. Využijte vysokých stropů

 

        Hlavně v malých bytech se nebojte využít prostor až ke stropu a nad horní skříňky klidně přidejte ještě jednu řadu. Dbejte však na vhodný výběr velikosti. V tomto případě není vhodné volit klasické šedesátky. Ve dvou řadách nad sebou bude interiér působit vysokým a úzkým dojmem. Mnohem lépe budou vypadat dvě široké, nízké klopny, nad které necháte nainstalovat vysoké skříňky s otevíráním do boku. Pokud budou v neutrálním provedení, dokolane tak splynou s okolím. 

 

 

4. Prim hrají široké zásuvky

 

        Konkrétně vedou ty, které je možné vybavit úložným systémem. Nádobí se díky nim nebude posouvat a nemusíte se bát jeho rozbití. Výsuvné systémy jsou zhotovovány z kvalitních materiálů - kovu, plastu, dřeva i skla a jejich nosnost je od několika kilogramů až do 50 kg. Už na první pohled jsou přehledné a jejich vnitřní uspořádání je variabilní díky nejrůznějším vložkám a nástavcům.

 

 

5. Začněte věšet!

 

        Na první pohled vypadají všechny závěsné systémy velmi podobně. Jednoduše řečeno jde o tyč, na níž visí háčky či poličky. Před nákupem si však ujasněte, na co především je chcete používat. Vedle těch univerzálních, na něž dáte prakticky cokoliv, seženete také závěsy přesně určené. Jsou uzpůsobeny například na role s papírovými utěrkami, potravinové fólie, kávové filtry nebo pokličky. Pokud se vám tedy nevejdou do linky pokličky, pořiďte si na ně speciální držák. Oproti univerzálním háčkům na něm budou dokonale držet a vy tak bude mít v kuchyni uklizeno.

 

        Při výběru také myslete na váhu - je samozřejmě rozdíl, zda budete věšet pět litinových pánví, nebo otvírák na víno a silikonovou mašlovačku. Pokud uchytíte nosnou tyč na hmoždinky do zděné stěny, měla by bez problému unést i pět kilogramů.

 

 

6. Využijte kuchyňský ostrůvek či barový pult

 

        Spojujete si slovo "bar" především s popíjením alkoholických nápojů? Chyba. Například v Americe se u baru běžně snídá, obědvá i večeří. Barový pult je atraktivní variantou jídelního stolu. Využijte-li kuchyňský nábytek, ke kterému jen přidáte horní desku, nezabere žádné další místo a kuchyň se pouze rozroste do výšky. Pak už jen stačí přinést barové stoličky a můžete začít servírovat. Přidejte baru další funkci a zabudujte do něj vestavěnou skříňku, malou barovou lednici nebo police na víno.