Dvě zdi a dvoje dvěře

Tomáš Čech
18. Červen 2015

Trocha portugalské architektury. Malý byt v centru Lisabonu potřeboval zásadní proměnu, aby splňoval dnešní požadavky. Získal ji od ateliéru fala.


Autor:  fala atelier

Studie: 2014

Realizace: 2014

Plocha: 60 m2

Místo: Lisabon, Portugalsko


Často píši o tom, že architekti hned na začátku rekonstrukce vyčistí interiér od „zbytečných“, chápejme v budoucnu nepotřebných, prvků. Zde šel tento přístup tak daleko, že zbyly pouze dvě zdi a dvoje dveře. Nic víc. Program byl přetočen o 180°, takže obytná místnost je na jih a využívá výhled, zatímco ložnice směřují na východ. Zdá se to logické? Ano, ale původně tomu tak nebylo. Nakonec se ještě vyčistil balkón od zbytečných doplňku, aby nic nebránilo výhledu ven, a celý interiér se natřel na bílo.

„Kdysi si lidé mysleli, někteří si to možná myslí i dnes, že nábytkem se má obestavovat místnost dokola. Není to ale pravda. V podstatě jsou dvě kultivované možnosti. Nábytek můžete „schovat“ použitím stejné barvy, jeho zabudováním nebo podobným trikem, a nebo nábytek pozvednete na významné místo a uděláte z něj solitér. Aby jste ovšem interiér nepřeplnili solitéry, musíte to dělat uvážlivě. Ne jako v některých designových pořadech. Zde se to povedlo. V interiéru toho totiž moc není, a tak má vše dostatek prostoru. Zajímavé je také použití poměrně velkého množství povrchů, aniž by to působilo chaos. Dřevěná podlaha, geometrická dlažba, kůže, na zeleno natřené dřevo ... Vše působí jasně, vlastně klidně a přesvědčivě.“

Do interiéru je vloženo jen pár prvků. Každý tak o to více vyniká a působí jako solitér.

Kuchyň je velmi minimální. I ta je nábytkovým solitérem.

Z obytné místnosti je vstup, opět dvěma, otvory na terasu.

Zmíněné dvoje dveře. Jedny vedou do ložnice, druhé do dětského pokoje.

Z terasy je nádherný výhled a je krásně prostorná. Mnozí by si z ní měli brát příklad.

Všimněte si zmatku místností. Prostřední pokoj nemá vůbec okna, na terasu se jde z kuchyně. Bylo jasné, že je zde potřebná změna.

Návrh výrazně vyčistil půdorys. Jedinou možnou výtkou je vstup do koupelny přes terasu. Problémy s chladem asi v Portugalsku až tak žhavé nebudou a změna zřejmě nebyla možná.