Teplo - ruská restaurace, kde se každý návštěvník cítí jako doma

Magdaléna Nečasová
31. Květen 2015

Restaurace TEPLO se nachází v rezidenčním komplexu "Zlatoust" v Rusku. Koncept vnitřního vybavení a organizace kavárny byl vytvořen na principu "domovské kavárny".  Za cílovou skupinu návštěvníků kavárny jsou považováni obyvatelé areálu a celého okolí.

Název restaurace - TEPLO vychází hlavně z myšlenky zařízení interiéru. Autor se snažil o vytvoření místa, kde je teplo a útulné prostředí stejně takové, jako doma. Hlavním úkolem, který byl prezentován před začátkem projektu, bylo vytvořit ideální místo pro rodinné oslavy, místo, kam se budou rodiny nebo jednotlivci rádi vracet a kde vždy dostanou zaručenou zábavu v kruhu svých blízkých a přátel

Velkou výhodou zařízení je zónování celého objektu. Ten se skládá ze dvou podlaží. Pomocí správného plánovaní a práce s prostorem se architektům podařilo oddělit jednotlivé toky různých skupin návštěvníků v co největší možné míře. 

Napříkla v přízemí se nachází cukrárna a samostatný hrací koutek pro děti. Ten je velmi chytře vyřešen - je oddělen skleněnou stěnou a tak zůstanou děti vždy pod dohledem rodičů, i když budou zrovna sedět s přáteli u kafe a dortu. 

Právě ve vztahu ke sklu a použitým materiálům byl interiér byl realizován v jemných odstínech světlých barev.

V prvním patře se dále nachází samotná restaurace.

Různé typy posezení jsou poskytovány za účelem uspokojení odlišných potřeb hosta. Autor toužil po tom, aby se klient cítil v prostředí restaurace stejně dobře jak při obchodním jednání, tak u rodinného oběda.

Zvláštností baru, který se zde v tomto patře nachází je fakt, že host sedící u barového pultu má jedinečnou možnost naprosto unikátního výhledu na celou ulici právě díky velkým oknům, která jsou u barového pultu od podlahy až ke stropu. 

Barevné ladění interiéru je tmavší, přesto stále diskrétní

Mezi další zajímavá řešení, která se realizovala v průběhu tvorby tohoto interiéru, patří jedinečná instalace připevněná ke stropu v prvním patře. Instalace je tvořena malými panely složenými z různě velikých dřevěných válců.

Hmotové iluzi "tepla" bylo dosaženo díky světlu, které prochází mapříč dřevěných hmot jednotlivých válců.