Příroda na vás bude dýchat z každého detailu

Laura Kučerová
6. Červen 2015

 

Název projektu: Louňovice, zahrada s jezerem

Design: Atelier Flera

 

      Místa, která nejsou člověkem ovlivněná, už v dnešní době asi nenajdeme. Ale stále existují přírodě blízká prostředí – lesy, louky, jezera a rybníky. Zde se cítíme svobodní, uvolnění a v naprosté harmonii s okolím. Nic nám ale nebrání v tom, abychom takové pocity zažívali i na naší zahrádce, kam zavítáme každý den. Pokud zde setrváme alespoň malou chvíli, jedná se o ideální způsob jak znovu získat ztracenou energii.

Luční porosty

 

      Trvalkové záhony jsou koncipovány jako mezistupeň mezi precizně upravenou okrasnou zahradou a přírodě blízkým záhonem. Pokud bychom ale chtěli něco přírodního (částečně člověkem utvořeného), nabízí se nám travní porost kosený dvakrát do roka. Tím podpoříme nejen traviny, ale i byliny a dáme tak vzniknout loukám, které mají nezaměnitelný a osobitý charakter.

 

Koupací jezírko

 

      Kýžené místo pro ovlažení v parných letních měsících. Chemie u dnešních bazénů je už spíše omezená a snažíme se čistoty vody docílit obyčejnou kamennou solí. Pro extrémní požitek z koupání můžeme místo chemických přípravků použít k filtraci vodní rostliny. Plocha jejich výsadby ale musí být dostatečně velká, aby převažoval objem regenerační (čistící) zóny nad koupací.

Sedací prvky

 

      Základem je materiál – dřevo. Nemusíme ani podléhat moderním výstřelkům a bohatě postačí na dva špalky položit masivní desku. Pro přirozený vzhled použijeme lazurovací laky, které nechají vyniknout struktuře letokruhů a suků, ale taktéž zabrání časnému trouchnivění.

 

Ohniště

 

      Místo pro setkávání lidí přírodního charakteru. Sálající oheň a zábava bez moderních vymožeností jenom podtrhnou celkovou atmosféru vaší zahrady. Navíc místo betonu použijeme povrch z kačírku v kombinaci s dlaždicemi, které dodávají osobitý vzhled.

Útočiště pro zvířata

 

      V současné době jsou velice populární hmyzí domečky z větviček či částí kulatin, různě proděravělé. Jejich umístěním v zahradě přidáváme nejen ekologický aspekt, ale i vzdělávací prvek pro děti, které tak mohou pozorovat brouky a učit se je poznávat. V zimním období nestěhovaví ptáci ocení krmítka z keramiky, která jim nabídnou potravu a nám potěšení z výskytu létavých tvorů.