Netradiční objekt v tradiční chatové zástavbě

Magdaléna Nečasová
30. Květen 2015

Architekt Martin Kallesø navrhl chatu pro hosty, která se nachází na zahradě jednoho domu uprostřed dánského městečka Præstø.

Chata je umístěna na velmi rozlehlé travnaté ploše na kraji města. Oblast, ve které se objekt a jemu podobné nacházejí je velmi známá svou početnou výstavbou nových tradičních rekreačních chat a domů. Hlavním výrobním materiálem staveb tohoto typu je dřevo. Stejně tak je tomu také v případě realizace od architekta Kallesa. Hlavní myšlenkou stavby je přidání nového prostoru pro stávající rekreační objekt a rozšíření stávající obytné plochy.

Zmíněná chata se velmi liší od okolních tradičních rekreačních domků. Je asymetrická a její tvar demonstruje okolní ráz krajiny a vlastnosti místa.

Prvek, který naopak spojuje novou stavbu s okolními rekreačními chatkami je použití černého lakovaného dřeva na fasádě a použití dřevěných panelů v interiéru.

Stavba je umístěna v severozápadním rohu pozemku a je tvořena nepravidelnou černou dřevěnou konstrukcí, jejíž tvar byl navržen na základě vzdálenosti sousedních rekreačních objektů a také na základě požadavků klienta toužícím po soukromí.

Malý prostor je přes své skromé rozměry dostatečně velký na to, aby se do něj vešla manželská postel a několik doplňků. Chata je tedy vybavená manželskou postelí, vestavěnou skříní, psacím stolem a prostorem pro další kusy nábytku.

Vzhled interiéru je kompletně sjednocený. Podlaha, strop a stěny jsou pokryty matným odstínem teplé a příjemné barvy dýhového dřeva.

Střecha je mírně nakloněná na jednu stranu. Nachází se zde západní částečně střešní okno s jedinečným výhledem na oblohu.

Vzhledem k prostorovému rozložení sousedních domů je orientace budovy směřována k severu a západní pohled budovy zůstává zcela uzavřený.

Budova je obložena černým malovaným dřevem z modřínu. Všechny dveřní a okenní detaily jsou vyrobeny taktéž z černého modřínového dřeva.