Krása severské chladnosti

Van Stajpen
27. Listopad 2018

V interiérech všemi známá a hodně uplatňovaná severská značka je v našich zeměpisných šířkách velice oblíbená, leč v navrhování exteriéru a domů jsme si bohužel ještě nenašli cestu ke vzoru skandinávského navrhování. Pokládám si otázku, na kterou si nedokáži odpovědět – proč se právě v interiérech inspirujeme severskou architekturou a přitom navrhujeme domy se stále stejnými chybami?

 

Příkladem, kam by se mohla naše architektura a vůbec navrhování v prostoru posunout, je tento hotelový komplex uprostřed norských fjordů, v údolí zvaném Valldal. Jedná se o první hotel na světě pyšnící se označením „Landscape hotel“. Architekti ze společnosti JSA Architects měli při navrhování výhodu v podobě velmi osvíceného investora, který nevlastní kanceláře ve výškové budově na arabském poloostrově, ale pochází přímo z Norska. Knut Slinning, kterému komplex patří, vlastní i přilehlou farmu a toto místo miluje.

 

Koncept návrhu vycházel nejen ze zdejšího génia loci, ale také ke vztahu investora k místu. Základním požadavkem byl ryze norský ekologický přístup – tedy nevykácet ani jeden strom. Odlišnost v návrhu lze spatřit již v počátečním přístupu. Architekti z norského ateliéru Jensen a Skodvin přímo na místě pracně vytyčovali jednotlivé budoucí objekty v návaznosti na místní konfiguraci terénu, stávající dřeviny a také tak, aby si objekty vůči sobě nepřekážely. Kompaktní forma hotelu by byla v sousedství rokle Gudbrandsjuvet nepřípustná, poněvadž by působila mohutným až brutalistním dojmem. Hotelový komplex je novátorsky navržen v nekompaktní formě, kdy jednotlivé pokoje tvoří samostatné boxy, které jsou rozesety v místním lese nad skalnatou roklí.

 

Interiér je pojat čistě funkcionalisticky s nádechem severského pragmatismu. Zdi z pohledového betonu střídají zdi z pigmentovaného betonu spolu s dřevěnými a prosklenými plochami. Ve vybavení hotelového pokoje neočekávejte pět druhů šamponů na vlasy, přeplněný bar nebo výkonné domácí kino. Místo sledování hotelové kabelové televize hosté pozorují přes velkoryse prosklená okna místní skoro až panenskou přírodu. V každém ročním období nabízí hotelové apartmá originální pohledy do krajiny. Hotel Juvet zcela souzní s okolní přírodou, nikterak ji nepopírá, ba dokonce se stal její přirozenou součástí.

 

Nebudu vás již více rušit svými poznatky. Nechte se vtáhnout do krásy severského minimalismu uprostřed přírody a rozhodněte sami, zda se dílo podařilo.

Údolí Valldal je součástí Světového dědictví UNESCO.

Lehkost, vzdušnost a použití přírodních materiálů je zřejmé na první pohled.

V každém ročním období jsou impozantní pohledy do okolní krajiny.

V každém ročním období jsou impozantní výhledy do okolní krajiny.

V každém ročním období jsou impozantní výhledy do okolní krajiny.

"Kostky byly vrženy" do místní přírody.

Zima je v Norsku kouzelná.

Žádný strom nebyl pokácen. Hmota objektů byla odvozena z místní konfigurace terénu a porostu.

Ryze minimalistický interiér je zjemněn barevnými plochami.

Funkcionalistické vybavení nábytku zcela dostačuje.

V každém ročním období jsou impozantní výhledy do okolní krajiny.

Wellnes přímo nad roklí Gudbrandsjuvet.

Wellnes přímo nad roklí Gudbrandsjuvet.

Interiéry hotelového komplexu byly využity pro film EX MACHINA.