I vaše zahrada může vypadat noblesně

Laura Kučerová
28. Březen 2017

Architekt: Daniel Shea

Lokalita: Barnsbury, Londýn N1, Velká Británie

Termín realizace: březen 2015


 

      Před samotným použitím jakýchkoliv detailů je důležité důkladné rozvržení celkového konceptu vaší zahrady. Tím dáte vyniknout jednotnému designu. Můžete se sice inspirovat různými náměty, ale venkovní prostor by měl působit uceleně. Kompaktního vzhledu dodáme rozdělením jednotlivých zón k různým účelům. Důležité je vytvořit prostor pro relaxaci, plochu pro okrasnou zeleň a zpevněný povrch. Nesmíme ale zapomenout na specifické požadavky, například důležité je odclonění od okolí, vytvoření soukromí a podobně.

 

Použití kamene

 

      Nebojte se investovat do přírodního kamene. Ten vždycky zútulní prostor a působí mnohem přirozeněji než prefabrikovaná betonová dlažba. Navíc z úzkých „placáků“ můžeme vytvořit nejen dlažbu, ale i obklad okolních zdí.

 

Výplň plotu

 

      Velmi časté je vertikální kladení dřevěných latí. Pokud je ale převrátíme do horizontální polohy, prostor tak více zatraktivníme a navíc jej opticky prodloužíme do šířky. Pro další zvětšení a prosvětlení dvorku je vhodné vytvářet rozestupy mezi kladenými deskami. Pokud navíc použijeme netradiční jemné odstíny, více prosvětlíme zahradu.

 

Voda

 

      Lákadlo pro každého. V městech se lidé sdružují kolem fontán, kašen a vodních střiků. Ne jinak tomu bude i u vás, pokud se bude jednat například jen o vyvýšený betonový bazének s klidnou vodní hladinou.

 

Trvalkové záhony

 

      V dnešní době se setkáváme poměrně často se strnulými a uniformními tvary jehličnanů. Pro ideální venkovní dvůr chceme ale vytvořit pestrost a nevšednost. Toho docílíme využitím rostlin, které jsou zajímavé tvarem a listem. Jedná se o netradiční kombinaci bíle kvetoucí třapatky, kapradin, okrasných travin, jarmanky a kopytníku.

 

Stromy

 

      Vyplatí se investovat do vzrostlých listnatých stromů, protože nám vytvoří intimní zónu o pár let dříve. Mnohé dřeviny lze koupit i vyvětvené už v určité podchodové výšce, takže nám v nižších partiích nijak neubírají prostor.

 

Rostliny v nádobách

 

      Při jejich výběru ale musíme dávat pozor na tvar a barevnou kombinaci květináčů. Užší a vyšší květníky nám zahradu opticky prodlouží do výšky a navíc nezabírají ani tolik místa.

 

Posezení

 

      Místo k debatě s přáteli u venkovního krbu, ale i odpočinku od okolního shonu. Existují různé varianty. Lehátka, sedací a jídelní soupravy, lavice a lavičky. Fantazii se meze nekladou. Pro ozvláštnění je můžeme doplnit barevnými polštářky, jež nabídnou nejen pohodlí, ale i pocit luxusu.

 

Osvětlení

 

      Nekonvenčně zabudovaná světla přímo v podlaze nebo u kmene bříz nám pomohou prodloužit relaxační dobu až do pozdních večerních hodin. Svítící žluté žárovky nad sedačkou navíc umožní čtení knih za podzimních večerů při sálajícím teple hořícího ohně.