Koupelnové vybavení pro extrémně náročné: v hlavní roli travertin

Laura Kučerová
14. Listopad 2018

„Kámen nám vypráví dávné příběhy o lidech a jejich generacích.

Vnitřní ticho Země a její majestátnost jsou schopny svobodně promlouvat.

Člověk odhaluje skrytou krásu kamene díky jeho práci s ním. Tvaruje jej, ohýbá a nechává tak mluvit duši horniny.

Tvorba přírody, vodních procesů a skrytých pochodů se náhle objevuje v žilách měnících se barev.

Kámen ukazuje svou duši, vypráví o zemi, kde se zrodil, a o vodě, která si jej vybrala. “


 

 

     To je hlavní filozofie firmy Vaselli v Rapolano Terme, která má již přes 100 let zkušenosti s přetvářením travertinu.

      Když se podíváme na jejich produkty, hned na první pohled nás zaujme, s jakou lehkostí a noblesou jsou prezentovány. Jsou sice vyrobeny z jednoho z nejdražších stavebních přírodních materiálů vůbec, ale na rozdíl od lesklého mramoru, na nás nepůsobí chladně. Ne všechny plochy koupelnového vybavení jsou totiž dohladka vyleštěny. Toto hrubší opracování tak dodává více přírodní vzhled.

      Zajímavá textura travertinu navíc popírá jakoukoliv fádnost prostředí. Umyvadla i vany proto mohly být pojaty do jednoduchých tvarů, neboť právě tak dávají vyniknout barevným usazeninám, jež dohromady tvoří obrazovou mapu života horniny. Pastelové odstíny bělavě žluté přechází až v jemně šedou. Tyto světlé barvy jsou v přirozeném kontrastu s tmavými perforacemi.

      Z výrobků firmy Vaselli na nás dýchá intimní vztah autora se svým dílem. Láska a pečlivost, s jakou jsou koupelnové doplňky vytvářeny, pouze odráží dokonalý a přepychový design, o kterém se mnohým z nás může pouze nechat zdát. Travertinová vana se může totiž vyšplhat s cenou i přes milion korun. To nám ale nebrání v tom, abychom se mohli pokochat a alespoň se inspirovat unikátními střízlivými tvary, které se mohou objevit zrovna ve vaší koupelně, jenom z více dostupného materiálu – keramiky.