Sedm dveří - nová vize budoucnosti

Magdaléna Nečasová
24. Květen 2015

Sedm dveří bylo navrženo designovým studiem Nendo u příležitosti 70. narozenin Abeho Kogyoy, výrobce vchodových a interiérových dřevěných dveří, příček, příslušenství a zakázkového nábytku.

Všech 7 dveří má stejný výchozí design. Každé z nich jsou navrženy na základě jiného nápadu vycházejícího z různých technik a zkušeností, se kterými studio pracuje. Tyto dveře nemají skončit jen jako jednorázové výrobky. Je to právě těchto sedm dveří, jež otevírají nové možnosti pro různé vedlejší prvky a zobrazují širokou škálu budoucího vývoje produktů.



1. dveře - Lampa
Tyhle dveře jsou souhrou dveří a svítidla v jednom. V sobě mají zabudované elektrické rozvody, které jsou následně využity pro funkčnost lampy a elektronických zámků. 



2. dveře - Dítě
Abe Kogyo také vyrábí různé interiérové kování pro mateřské školy a předškolní zařízení. To dalo vzniknout myšlence mít dveře oddělené pro dospělé a děti. Ti mohou následně projít dveřmi, které odpovídají jejich příslušné velikosti.



3. dveře - Smyk

Podobně jako okenní rolety mohou tyto dveře vytvořit malé mezery a tím nechat proudit světlo dovnitř místnosti. Díky těmto dveřím získává propojení dvou místností hlubší smysl. 
Z technického hlediska tato myšlenka opět přidává novou funkční hodnotu všech konvenčních dvěří. Může za to právě způsob konstrukce, jenž byl použit při výrobě posuvných částí. 



4. dveře - Závěs
Dveře jsou vybavené vnitřním 2,5mm tlustým magnetem, který umožňuje uživateli připojit na dveře různé příslušenství, jako je například odpadkový koš, květináč, váza a jiné nádoby.
Tato vlastnost designu zajistila dveřím novou funkci. Slouží spíše jako paměťové zařízení, než jako pouhý prvek určený k procházení místností.



5. dveře - Kumiko
Dveře, které jsou zdobeny na způsob tradičních japonských pokojů s posuvnými stěnami. Tato technika montáže mřížkovaných dřevěných zástěn pokojů je prováděna bez užití hřebíků a pantů. 
Docílit tohoto mocného dojmu je možné jen s pomocí vysoké průmyslové kvality a složité ruční práce Abe Kogya. Vyřezávaný vzor postupně splývá do jednoduché části dveří. 



6. dveře - Stěna
Dveře jsou pokryty policemi a obrázky - prvky, které by člověk normálně připevnil ke zdi. Tento efekt zjemní samotný koncept dveří, což umožňuje propojení s okolní zdí v nebývalé míře.
Police a obrázky byly vyrobeny za použití technologie používané pro konečnou úpravu okrajových lišt plných dveří.
Rámy obrázků byly ke veřím připevněny pomocí nově navržených spojovacích článků, které zabrání případným otřesům při otevírání a zavírání dveří. 



7. dveře - Roh
Dveře, které umožňují uživateli vstup a výstup přes rohy místnosti, mění způsob našeho uvažování o vnitřních dispozicích.
Vzhledem k rozměrům, jaké dveře nabízí po otevření, je tato konstrukce svou jednoduchostí a pohodlností ideální pro bezbariérový přístup.