Palety - hit současnosti

Magdaléna Nečasová
20. Květen 2015

Místní designové studio Hiroki Tominaga Atelier bylo požádáno o vytvoření zasedací místnosti v jednom z tokijských domů. Konkrétně v přízemí třípodlažní budovy o nabízené ploše 50 metrů čtverečních.

Klient zakázky budovu nevlastní, pouze ji pronajímá. To určilo směr jeho požadavků. Právě z tohoto důvodu bylo požadováno co nejlevnější, ale zároveň moderní řešení.

Konstruktéři přišli s nápadem použití dřevěných palet poté, co si všimli, že do okolních vydavatelských továren jsou pravidelně doručovány zásoby vody právě v dřevěných paletových boxech.
Tahle dodavatelská firma zajistila projektu potřebný materiál a vysloužila si jméno v hlavním názvu realizace. Projekt se jmenuje Shitomito Pallet podle dodavatelské firmy. 

Většina klientů požaduje co nejjednodušší rekonstrukci s těmi co možná nejnižšími náklady. Japonský atelier ale ve svých projektech pracuje jen s velmi odolnými materiály, které jsou určeny pro trvale udržitelné bydlení.  

A jak sám projektant řekl, "V takových situacích je potřeba zvážit, jak se vyhnout používání levných, nekvalitních materiálů a zároveň uspokojit klienta a vyhovět jeho přáním." 

Vysoké ceny pronájmu nutí produkční společnost, aby byl prostor v chodu pro různé důvody i během víkendu. Jedná se o různé typy akcí nebo konferencí.

Proto byl navržen poklop, také z palet, který byl použit na pokrytí okenního pásu s výhledem do ulice. Během dne, pracovních hodin a veřejných akcí může být poklop otevřený jako výkladní markýza a pro soukromé příležitosti se může celý objekt uzavřít.

Návrháři používají tři typy palet v rozsahu od 6,50 liber po 20 liber za kus.

Nejlevnější byly použity k vytvoření odstupňovaného stropu s integrovaným osvětlovacím pásem, zatímco střední cenové palety tvoří tabule a krycí stěny. Ty nejdražší byly rozděleny k vytvoření parketové podlahy.

Pro dokončení celého projektu bylo zpracováno celkem 130 kusů palet.

Použití prefabrikovaného materiálu také znamenalo, že nebylo třeba najmout profesionální tesaře, což vedlo ke snížení nákladů na výstavbu.

Celková rekonstrukce - včetně nábytku a svítidel - stála méně než 1500 liber.

 

Více než 100 dřevěných přepravních palet bylo rozděleno na vytvoření podlahy. stěn a nábytku pro dočasné kancelářské prostory v Tokiu.

Stohy palet překryté tabulemi skla tvoří dvojici deskových stolů ve středu prostoru.
Bíllé keramické umyvadlo je vestavěno na krátkém pultu na druhé straně místnosti u prosklených dveří.