Jak si zpříjemnit pohled z okna

Luci Bečková
20. Květen 2015

         Lipenská vodní nádrž, příkrý svah, nepříznivá severovýchodní orientace, nadmořská výška 745 m. n. m. - to nezní jako ideální místo k bydlení, že? Záleží na úhlu pohledu! Navrhnout následující dům chtělo hodně odvahy poprat se s těmito velmi obtížnými zastavovacími podmínkami.

 

        Budova je rozdělena na dvě samostatné "hmoty". Ve spodním betonovém soklu se skrývají ložnice, teráska, wellness a technické zázemí domu. Že to pořád nezní jako něco extra? Na soklu však sedí napříč prosklený hranol, přesahující 8 metrů na každé straně. Obytný prostor tak vlastně levituje mezi stromy a jezerem a nabízí nezapomenutelný panoramatický výhled. Okenice jsou skládací a míra jejich otevření záleží tedy pouze na majitelích.

 

 

        Pozemek nacházející se na kopci s výhledem do krajiny - ideální výzva pro architekta. Koncepce následujícího prostoru vychází z historie bydlení našich předků. Vše potřebné se odehrávalo v jedné jizbě - kuchyňský kout, posezení, kout pro spaní i práci. Pokud tento velký pokoj ohraničíte prosklenými stěnami, máte dostatek světla a krásný výhled zaručen.

 

 

        Jestliže pozemek, na který máte z okna výhled, spadá také do vašeho vlastnictví, je více než očekávané, že o něj bude dobře postaráno. Opečovávaná zahrádka může být příjemným útočištěm nejen pro vaše ratolesti a hosty, ale také pro vás samotné. Ať už sedíte v pohodlné židli na terásce, nebo se pouze kocháte pěstěnou zelení z okna vašeho obývacího pokoje. Není nad ranní pohled do zahrady, jejíž upravenost lahodí oku.

 

 

        Ne každý má tu skvělou možnost mít za okny divokou přírodu. Pokud se nemůžete pyšnit lesy či snad jezerem za vašimi okny, nezoufejte. Malý parapet nebo teráska jsou příležitostí, kterou je třeba na sto procent využít. Pohled na okolní panelové domy si zpříjemnětě truhlíky z tmavého dřeva. Zasadit můžete jak květiny, tak prostor využít prakticky, například pro pěstování bylin. Hlínu schováme pod keramzit či okrasné kamínky.

 

 

        Pokud se z jakéhokoli důvodu v blízkosti vašich oken nachází venkovní zeď, i tato, na první pohled negativní skutečnost, se dá využít ve váš prospěch. Stylový vodopád integrovaný do obvodové stěny vašeho pozemku může být tou pravou raritou. Doplníme o odpovídající osvětlení a získáme tak jednoduché a kreativní dílko, na které se bude hezky koukat nejen z okna vašeho obývacího pokoje.

 

       

        Nejsem sice zahradnice, ale při pohledu na předchozí fotku se mi ke zvážení nabízí jedna věc. Jak by se dal zjemnit tento "průmyslový vzhled"? S trochou představivosti vidím na této drátěné konstrukci plazící se zeleň. Nebojte se jít vlastní cestou.