Zahrada na kopci, která vás naprosto ohromí

Laura Kučerová
29. Březen 2017

Nejlépe se pracuje s terénem. Můžete totiž popustit uzdu své fantazii a dát tak vyniknout samotnému místu, kde se dům nachází.


  

     Úbočí vrcholku Woodside nabízí řadu panoramatických pohledů, které jsou narušeny konečky listoví vzrostlých dubů. Ty obklopují celou zahradu a dodávají tak pocit soukromí, který je navíc v naprostém souladu s okolní krajinou.

 

     Majitelé usedlosti chtěli vytvořit víceúčelový prostor pro pořádání večírků, přijímání hostů a k rekreaci. Před realizací okolí domu vynikalo strmým a hustě zarostlým svahem. Nálet musel být odstraněn a svažitost přetvořena v jednotlivé terasy, které respektovaly stávající stromy a orientaci k dramatickým výhledům na okolní přírodu. Segmenty zahrady přechází od intimnějších, určených pro přivítání hostů, až po rozsáhlé otevřené prostranství, které slouží pro večerní zábavy až stovky hostů. Cesty se odtud klikatí a směřují k hřišti pro pétanque a koňské stáji.

     Venkovní krb je uvozen alejí vysázených dřevin, které taktéž lemují velkolepě pojatý bazén. Klidná hladina vytváří další úroveň terénu a stékající souvislé pramínky vody volně přechází ve spodnější polohu, kde je umístěno sportovní zázemí. Trvalkové záhony pod přímým nebem, umístěné na slunečním úpalu, byly voleny z velice odolných a nenáročných rostlin. Levandule, šanty, denivky a nepřeberná kombinace okrasných travin dodávají středomořský charakter. Široké koruny ponechaných dřevin naopak opatřují vlahý stín rododendronům a stálezeleným keřům.

     Venkovní kuchyň ladí k rurální architektuře stodoly a nenarušuje tak kýžený genius loci. Ze stavby z přírodního kamene vystupují trámy pergoly, jemně skryté pod bílými květy popínavé růže. To vše je doplněno sedacími prvky z umělého ratanu a jídelní soupravou ze dřeva, natřeného světle modrou barvou, a kovu.


Název projektu: Usedlost na Whiskey Hill

Lokalita: Woodside, Kalifornie, USA

Ateliér: Arterra Landscape Architects

Hlavní architekt: Vera Gates

Datum realizace: 2010