Vyskakovací byt

Tomáš Čech
26. Květen 2015

Měli jste rádi leporelo? A nebo knížky s plastickými obrázky? A co kdyby jste měli takový byt? TallerDE2 Arquitectos umí takový navrhnout.


Autor: TallerDE2 Arquitectos

Studie: 2013

Realizace: 2014

Plocha: 69 m2

Místo: Madrid, Španělsko


Zadáním byl byt pro jednu osobu v madridském činžovním domě. Veškeré dělící příčky byly odstraněny, zůstalo jen to nejnutnější. Veškeré vybavení bytu bylo rozčleněno na jednotlivé funkční segmenty, které lze skládat k sobě. Autoři experimentovali s mnoha variantami, výsledkem je různorodá struktura dělící volný půdorys na jednotlivé prostory. Otevření a „zapojení“ jednotlivých segmentů do prostoru nakonec dává jednotlivým místům v bytě jejich funkci.

Celek je vyveden v neutrální barevnosti dřevotřískové desky. Vnitřky jednotlivých segmentů jsou pak pokryty obklady nebo tapetami. Architekti tuto estetiku přirovnávají ke klasickým cestovním kufrům, které byly na povrchu hnědé nebo černé a uvnitř pokryté vzorovanou látkou.

"Architekti se vydali na cestu experimentu a ten si vždy zaslouží pozornost. I když se může zdát neúspěšným, vždy nás může posunout v uvažování dále, otevřít nové možnosti. V tomto případě mě napadá paralela s Le Corbusierovým „strojem na bydlení“. Také zde zapojujete jednotlivé funkce, respektive je vytahujete ze šuplíku.

Vývoj je neúprosný a ať máme názor jakýkoliv, statistiky mluví jasně. Procento domácností, ve kterých bydlí pouze jeden člověk, stále roste. Je to dobře? Nevím. Je však jasné, že architektura musí poskytovat služby i takovým klientům. Na druhou stranu by se měla zamyslet, zda nedělá něco špatně. Netkví obliba „single“ života v neschopnosti navrhovat „nesingle“ bydlení? Jakou roli má architektura sehrávat?“

Nábytek je vyroben na celou výšku místnosti. Stává se zdí, zeď se stává nábytkem. Na povrch vystupují pouze instalace.

Sympatické jsou v bytě různé průhledy a propojení, které architekti navrhli.

Na neutrálním pozadí se rozehrávají drobné detaily barevných a geometrických textur.

Veškeré příčky byly odstraněny. Zůstalo jenom to nejnutnější, například litinový sloup.

Hygienické zázemí je maličké. Pro jednoho obyvatele a případnou návštěvu však plně dostačující.

V zákoutí u šatny bylo vyhrazeno místo pro práci.

Z půdorysu je jasně patrné, jak je prostor rozdělen. V dnešní době velkých loftových prostorů je zajímavé vidět dělení na malá zákoutí.

Díky posuvným dveřím je možné zákoutí různě propojovat a dělit. Variant je nepřeberné množství.

Množství skladebných prvků dokládá, jak složitá je domácnost dnešní doby.