Paletová židle inspirovaná Le Corbusierem

Magdaléna Nečasová
27. Říjen 2018

MARAGNO DESIGN - designové studio, jejímž motorem je nápad, experiment, tvorba a výroba. 

Design, je odjakživa prezentován jako vztah mezi průmyslem a uměním. Umění je definováno jako pomezí krásy a techniky. MARAGNO DESIGN se svou tvorbou snaží vytvořit rovnováhu mezi těmito dvěma zmíněnými kategoriemi.
Jedná se o místo, kde vzniká spolupráce mezi různých oborů a řemesel - to je hlavní myšlenkou projektů tohoto studia. Originalita spočívá právě ve snaze přinést do světa designu nové vazby velmi odlišných materiálů. 

Jak již bylo řečeno, projekt je zaměřen na zkoumání hranice mezi uměním a designem. Snaží se pochopit mechanismy, díky nimiž je možný přechod mezi jednotlivými světy moderního vnímání krásy
Studio se považuje za stále se vyvíjející jednotku, které ve své tvorbě nepřiznává žádná omezení. 

Paletová židle nese název i myšlenku převzatou od jedné z největších osobností v oboru architektury - Le Corbusiera

Maragno Design se inspirovali celosvětově známým křeslem LC2, které bylo jedním z prvních, na které Le Corbusier aplikoval vizi viditelných externích rámů, jež uzavíraly jednoduchou kubistickou formu křesla. 

Právě zmíněná kubistická forma zůstává zachována s tím rozdílem, že křeslo je sestavené z dnes velmi moderních dřevěných palet a externí rámy jsou tvořeny ocelovými trubkami s měděným nátěrem.

Jedná se tedy o vztah mezi moderním pojetím umění ve formě oblíbených palet a klasickým designem křesla podle známého architekta. 

Právě tento vztah představuje studio jako ideu jejich tvorby - tento vztah, jež je představen užitím dvou naprosto odlišných materiálů