Jak na romantické trvalkové záhony

Laura Kučerová
16. Květen 2015

     Pamatujete si na dobu, kdy jste jezdívali k babičce a její předzahrádka oplývala nespočtem různých barev a vůní? Častá kombinace slézových růží, plamenek, kopretin, řebříčků a jiných byla nahrazena unitárním vzhledem jehličnanů, které jsou přímo vystavovány do křiklavých odstínů štěpky.

 

     Architekti z ateliéru Atelier Flera, Atelier Vltava s.r.o., KrajArch a Ktgardens dokazují, že i dnešním zahradám lze propůjčit neobyčejný venkovský vzhled. Samozřejmě, že pokud některou z firem kontaktujete, veškerou práci udělají za vás. Od návrhu až po realizaci na profesionální úrovni. Někteří ale touží mít právě tu svou zahrádku jako oslavu vlastní práce, kterou popisuje Karel Čapek ve sbírce fejetonů Zahradníkův rok.

     Jak tedy na to? Nejprve je důležité, abyste si rozvrhli, kde chcete vlastně takový záhon realizovat. Mělo by jít o kompaktní plochu. Na výsledném tvaru nezáleží, někdo upřednostňuje zaoblené křivky, jiný zase preferuje čisté linie. Výsadba může lemovat přístupové cesty k domu nebo dokonce i koruny opěrných zdí. Fantazii se meze nekladou.

 

     Pokud budete mít naplánováno, můžete začít s přípravou půdy. Veškeré plevele by měly být odstraněny a půda obohacena o nějaké ty živiny (kompost, močovina, granulovaná hnojiva). Následně vše řádně prokypřit a zapravit rovnoměrně do substrátu.

     Při výběru rostlin byste měli dbát na určitou barevnou sladěnost. Taktéž by měly rostliny kvést ideálně během celého vegetačního období. Záhon doplníme cibulovinami, jejichž kvetení zakončí fialové česneky a lilie. Šanty, levandule, zvonky a šalvěje se na začátku léta zamodrají a vytvoří tak jemný kontrast půdopokryvným a sadovým růžím, jež navozují romantickou atmosféru anglických zahrad. Z dalších keřů můžeme jmenovat komuli, která svými hroznovitými květenstvími láká řadu včel a motýlů.

 

     Růžové odstíny dodá třapatka, dobromysl, řebříček a kakost. Pokud bychom chtěli přidat ještě více jemnosti, můžeme využít jemných linií gaury nebo okrasných travin (kavyl, dochan a bezkolenec), které budou atraktivní i přes zimní období.

 

     To vše pak můžete po výsadbě zahrnout silnou vrstvou štěpky anebo jemného kačírku, který nahradí potřebný mulčovací materiál.