Bohatý výběr

Tomáš Čech
23. Květen 2015

V záplavě dnešního rádoby „trendy minimalismu“ se byt navržený Jakubem Fišerem jeví jako přízrak. Posuďte sami!


Autor: Jakub Fišer I Aulík Fišer architekti

Realizace: 2014


Při příchodu do starého činžovního domu architekta Jakuba Fišera uchvátily pozůstatky art deca, jak ve společných prostorech domu tak v bytě samotném. Jak sám přiznává, chtěl rekonstrukci pojmout „jakoby to dělali tenkrát“. Provedl drobné prostorové korekce, odstranil některé rušivé vestavby, a inspirován domem použil na zdi velmi výrazné barvy. Interiér doplnil nábytkem na míru tak, že každý kus má své specifické místo a specifickou funkci. Barevnost už je většinou tlumená, aby nekonkurovaly dominantní výmalbě.

„Architektura nás obklopuje dennodenně, v každém okamžiku. Je klíčovou součástí našeho bytí a působí na všechny naše smysly. Je proto nezpochybnitelné, že zkušenost s ní má výrazný vliv na naše názory. V dnešním světě, kdy se neustále potkávají názory, historie či přesvědčení, je nezbytné, aby lidé byli schopni přijímat různost. Byt podle návrhu Jakuba Fišera k tomu své obyvatele a návštěvníky nepochybně vede. Vnímáte spoustu barev, tvarovou i stylovou různost. Zážitek to musí být výborný a obohacující.

Velmi sympatické a dnes ne často vídané jsou historizující detaily. Postel s „předpohovkou“ nebo klasické křeslo dle návrhu Adolfa Loose. Existuje přece spousta věcí, které uměli naši předci výborně a snažit se je pořád vylepšovat nebo vymýšlet něco nového nemá smysl.“

Obývací pokoj symbolizuje pojetí celého interiéru. Různě barevné stěny. Spousty knih a jiných vizuálních elementů. Výrazné solitéry. Za speciální zmínku stojí křeslo podle návrhu Adolfa Loose. Jeho pohodlnost je neuvěřitelná. Vyzkoušel jsem na vlastní kůži.

Pohovka je umístěna v nejsvětlejším místě pokoje, přímo pod oknem.

Různost se projevila i v návrhu osvětlení. Bohatost tvarů, barevnosti a umístění.

Ložnice je malou galerií. Postel společně s pohovkou před ní vytvářejí jeden dynamický celek.

Kuchyně s jídelnou jsou mírně odděleny. I zde pokračuje výrazná barevnost.

Chodbě byla ponechána její původní velkorysost. Vše zde odpovídá zbytku bytu - barevnost, obrazy, osvětlení.

Dětský pokoj již více odpovídá současným trendům a je mnohem umírněnější. Není to škoda?

Bohatost barevnosti jen potvrzují detaily.

Klasický historický půdorys s důstojnou vstupní chodbou. Takové se dnes již jenom tak nevidí.

Výkres současného stavu dokumentuje, že vše má své dané místo. Všechny pokoje jsou výrazně zastavěny nábytkem.