Střešní zahrada plná života

Laura Kučerová
9. Květen 2015

Ateliér: HASSELL

Název projektu: Burnley Living Roofs

Místo: Univerzita v Melbourne, Burnley Campus (Melbourne, Austrálie)

Termín realizace: 2013

Plocha: 500 m2

Klient: Univerzita v Melbourne

 

   O tom, jak mohou být pro nás střešní zahrady přínosné, je zde zbytečné se rozepisovat. Zlepšení mikroklima, snížení spotřeby energie, lepší hospodaření s dešťovou vodou a zvýšení biodiverzity ve městech… A na mnoho dalších faktů chtěla poukázat vysoká škola v Melbourne v Austrálii, která si proto dala za cíl ukázat široké veřejnosti, jak mohou být tyto prvky zeleně pro nás užitečné. Ve spolupráci s ateliérem HASSELL tak daly vzniknout názornému příkladu, na kterém lze demonstrovat i případné dotazy laiků.

   Tato „zelená plocha“ slouží také studentům a akademickým pracovníkům k výzkumu. Byly zde záměrně použity rostliny domácí v Melbourne a přírodní či recyklovatelné materiály. Celkový koncept zahrady byl vytvořen jako svažující se klín, který je na některých místech schopný fungovat i bez zavlažování. Bude tak možné pozorovat, jak trvalky a letničky reagují na různou mocnost substrátu a výskyt závlahy.

   I když se nám podle výše uvedeného může zdát, že Burnley Living Roofs vznikly pouze za účelem odborných bádání, opak je pravdou. Fotografie dokazují, že tento prostor minimálních rozměrů funguje jako organismus. Žáci si zde mohou oddechnout od školního shonu ve stínu pod deštníkem nebo jen tak lehnout na visutou dřevěnou lávku. Ta byla zformována do uzavřené klikatící se křivky, jenž je v prostřední části vyplněna vyvýšenými záhony v pestrých barvách. 

   Fádnost prostředí tak rozbíjí červená barva spolu s dynamickou výsadbou bylinných záhonů. Ty byly navrženy jako druhy rozdílných rozměrů, tvarů a barev.  Plejáda rozličných odstínů přechází ve sluníčkově žlutou řebříčku, po ohnivé hrozny mnohokvětů až přes fialové květy sporýšů a ostálek. To vše doplňují svými pestrými listy rozchodníky a netřesky.