Humpty Dumpty

Tomáš Čech
22. Leden 2018

Zasteskne se vám někdy po školních lavicích? Pokud ano, navštivte kavárnu Humpty Dumpty podle návrhu Martina Hrdiny. Budete si připadat jako v první třídě.


Autor (interiér a grafika): Ing. arch. Martin Hrdina

Architektonická spolupráce: Dalibor Dvořák

Otevřeno: březen 2015

Místo: Jaselská 16, Brno


Když se Klára a Dalibor vrátili z Británie, chyběl jim v Brně podnik, kde by byl adekvátní prostor věnováný dětem. Nechtěli je dávat do dětského koutku v rohu, chtěli pro ně rovnocenné místo jako mají oni sami. Vznikla tak kavárna Humpty Dumpty. Název je inspirován stejnojmennou dětskou říkánkou a ta je interpretována i samotným interiérem. Každá ze čtyř místností (bar, kavárna, herna a zimní zahrada) bytu, ve kterém se podnik nachází se inspiruje jedním veršem. Návštěvník má mít pocit, že když prochází prostory bytu, prochází vlastně textem říkanky.

 

Mobiliář je tak v každém pokoji trochu jiný, ale uchovává si jednolitý vizuální jazyk. Pro výrobu bylo použito masivní dřevo, lakované svařované profily a dřevoštěpka. Nově navržené kusy doplňuje několik historických prvků a také doplňky v podobě lustrů a textilu se skotskými vzory.

 

„Architektura je všude kolem nás. Logicky tedy musí být pro všechny, kteří se pohybují kolem ní nebo v ní. Je důležité nikoho z jejího užívání nevyčleňovat. Ať už jde o zpřístupňování prostorů handicapovaným nebo o rovný přístup všech generací, je rovnost lidí před architekturou nesmírně důležitá. Ne nadarmo se říká, že architektura je obrazem společnosti. Navíc principy většinou fungují oboustranně. Když naše architektura nebude demokratická, nebudeme takoví ani my a ani budoucí generace.“

Bar vypadá, jako by byl složený z krabic. Vše doplňují různé prvky. Nemáte pocit přehnané designové čistoty, vše je naopak jakoby důmyslně poskládáno.

Stoly jsou složeny ze dvou vodorovných ploch. Výška jedné je přizpůsobena dospělým, výška druhé zase dětem.

Dětská herna není někde v rohu, ale je jí věnován rovnou celý pokoj. Tady jsou zkrátka děti na prvním místě.

Každý ze čtyř prostorů kavárny je trochu unikátní, má svou vlastní atmosféru. Zimní zahrada propojuje návštěvníky s exteriérem a na druhou stranu nechává dvůr vniknout dovnitř.

Každá správná kavárna musí mít svého kavárníka. Ten ji reprezentuje, je „přítelem“ hostů a vytváří pocit, že „tohle je můj podnik“.