Venkovní dvůr, na němž se budete cítit jako v sedmém nebi

Laura Kučerová
25. Březen 2017

Dům se nachází v Melbourne, hlavním městě státu Viktoria v Austrálii. Vyřešit okolí domu takovým způsobem, aby ani jeden kousek nevyšel nazmar, se zhostily celkem čtyři firmy, které daly nezaměnitelný charakter danému místu. COS Design představil prvotní koncept, na který potom navázali architekti z Signature Landscapes, Serenity Pools vytvořil bazén a v neposlední řadě práci se sklem si vzala na starosti Frameless Impressions.

Z budovy vystupuje dřevěná terasa, která přímo navazuje na plovoucí podlahu obývacího pokoje. Ten je s venkovním prostorem propojen přímo, za použití velkých francouzských oken. Stačí jen malý krok ven a už se nacházíte zcela v jiné oáze, pod korunou vzrostlého stromu, který dodává dostatečný stín a příjemnou intimitu. Pokud by ani to nestačilo, výsadba bambusů podél plotu zabrání nepříjemným pohledům sousedů, když se budete zrovna koupat v bazénu. Vodní prvek byl koncipován delší než širší pro pohodlnější plavání a zdůraznění podélné linie domu.

Pokud byste chtěli uniknout od shonu moderní společnosti, můžete relaxovat při posezení s přáteli u pizzy, kterou jste zrovna upekli ve venkovní peci. Za chladnějších večerů je možnost také využít ohniště, které se nachází v nejnižší úrovni zahrady. Tu lemuje dlažba z přírodních kamenů v kombinaci s travnatým porostem ve spárách.

 

Dvůr na nás působí harmonickým dojmem. Jsou zde zastoupeny veškeré potřebné elementy – zeleň, dřevo, pálená cihla, voda a moderní pohledový beton. A to se přitom jedná o zahradu minimálních rozměrů, kde realizátoři byli schopni skloubit všechny tyto prvky dohromady.