Café TUNSGRAM

Tomáš Čech
6. Květen 2017

Úplně první kavárna a hned trefa do černého. Martin Hrdina vytvořil Tunsgram jako svou premiérovou kavárenskou realizaci a pak už skoro samy přicházely další.


Autor: Ing. arch. Martin Hrdina

Studie: Leden - Březen 2008

Realizace: Duben - Říjen 2008

Plocha: 45 m²

Místo: Kapucínské náměstí 7/351


Kavárník našel prostor v domě z 20. let, který stojí v centru Brna a chtěl zde udělat kavárnu. Skoro naslepo oslovil Martina Hrdinu a v roce 2008 spatřil Tunsgram světlo světa.

 

„Majiteli budoucího Café Tungsram se líbily mé plakáty na festival Mezipatra, po brněnsku si zjistil, že jsem architekt, zavolal mi do Amsterdamu, kde jsem v té době pracoval víceméně jako grafik a zadal mi kavárnu. Bez osobního setkání, bez portfolia, na základě plakátu. Vůbec mu nevadilo, že jsem do té doby žádný interiér nedělal.“

citace z rozhovoru s Martinem Hrdinou (Homepix.cz, 1.8.2015)

 

Vznikl podnik současných kvalit, které se však zcela bez přetvářky odkazují k prvorepublikové tradici funkcionalistických kaváren. Název byl inspirován filmovou žárovkou od maďarské firmy Tunsgram a interiér byl doplněn i o další prvky techniky stříbrného plátna. Na přední straně baru jsou dokonce použity pásy 16 mm filmu, které jsou prosvětlovány LED diodami. Omezený rozpočet zapříčinil částečně vlastnoruční realizaci, prostředky však zbyly na nábytek na míru. Stejně tak osvětlení je unikátní. Pouze židle jsou „sériové“. Jasanová dýha a mořený dub jsou příjemně a nenásilně zkombinovány. Máte pocit, že vše vzniklo postupem času - sem tam se něco vyměnilo nebo doplnilo. Nenapadne vás, že je vše promyšleným návrhem. Celek podtrhuje krásná výmalba dodávající podniku tu pravou osobitost. Stejné motivy jsou pak použity na všech tiskových materiálech, které jsou také prací Martina Hrdiny.

„Když jsem si přečetl, že podnik má být až pro 35 hostů, nesmírně mě to překvapilo. Vůbec by mě nenapadlo, že se sem může vejít tolik lidí. Měl jsem pocit nesmírné intimity. I když jsem zde byl poprvé, hned bych si sedl do kouta, dal si kávu nebo víno a četl knihu. Měl bych pocit, jako bych byl doma v obýváku, a tak bych se snažil pozdravit všechny, kteří do podniku vstoupí. Tak soukromý mi připadal. Netahal bych sem bouřlivé oslavy, nehledal bych zde bujaré pobavení, i když i takové „tahy“ Tunsgram s bravurou zvládne. Byla by to moje kavárna – ke knize, k rozhovoru, k rozjímaní.“

Původní dlažba z 20. let zde vůbec neměla být. Byla objevena pod novějšími vrstvami až během realizace. Zpětně tak ovlivnila některé části návrhu a hlavně barevnost celého interiéru.

Na nejdelší stěně v interiéru je ručně provedena výmalba několika stovkami svislých pruhů. Tři vybrané barvy jsou pro Tunsgram typické a jejich použití pokračuje i v dalších prvcích interiéru a na grafických materiálech.

Z ulice je krásně vidět dovnitř, až na bar - zpoza stolu je krásně vidět ven. Tady jsem seděl!

Osvětlený bar budí správnou pozornost. Chce se vám u něho sedět a připadat si aspoň na chvíli jako filmová hvězda.

Veškeré osvětlení bylo vyrobeno na míru. Včetně panelu s žárovkami. Jednoduché, funkční a evokující doby dávno minulé. Navíc lze přizpůsobovat intenzitu a zajistit tak požadovanou atmosféru.