Café ART

Tomáš Čech
26. Leden 2018

Chcete jít na film a pak ještě chvíli posedět? Zajděte do Café ART, které navrhl Martin Hrdina. Nebudete zklamaní!


Autor (interiér): Ing. arch. Martin Hrdina

Autor (grafika a výmalba): Ing. arch. Martin Hrdina & Romana Zubalová

Studie: Leden 2010

Realizace: Únor - Duben 2010

Plocha: cca. 70 m²

Místo: Cihlářská 19


„Café Art, které je součástí brněnského kina Art, působí uměleckým dojmem. Je zde příjemné posezení nejen před, ale i po filmu.“

pro autora textu Silvie Svobodová (4.8.2015)

 

Při hledání správného přístupu k rekonstrukci Café ART se autor obrátil až k meziválečnému období, do dob Art Deca. Právě v této době totiž kino bylo založeno. Druhým výrazným momentem bylo navržení grafického motivu Poirot. Ten vznikl ve spolupráci se slečnou Romanou Zubalovou a stal se určujícím bodem návrhu zbytku interiéru. Některé stávající prvky byly adaptovaný pro dnešní potřeby, třeba bar nebo sedací boxy. Židle ARA z ohýbaných kovových profilů jsou zkombinovány s lavicemi a stoly z černě mořeného bukového masivu. Historické detaily, jako starožitný porcelán a sklo, podtrhují odkaz Art Deca. Palmy na parapetech pak už jen vše korunují.

„V historii již bylo vymyšleno a použito spoustu věcí. Není vždy potřebné vymýšlet něco nového. Někdy bohatě stačí, když se historické myšlení interpretuje soudobým způsobem. Má to však dva jasné předpoklady. Musíme historické tendence hluboce znát a chápat, a následně je třeba vše podrobit kritickému myšlení, které by nám mělo říct, co je správně a co má být změněno. Pouze přejímat, či se jen inspirovat, bez kritického přístupu, zejména ke kontextu věcí, je cestou nesprávnou a cestou páchající velké škody.“

Místa v polstrovaných boxech jsou doplněna běžnými stoly a velkou lavicí. Každý by si měl vybrat podle své chuti.

Kino jako celek bylo ponecháno beze změny. Kavárna do něj byla vložena jako „okrasný šperk“.

Společně s Romanou Zubalovou vymyslel Martin Hrdina unikátní vzor, který zdobí zdi kavárny. Kombinace tyrkysové a černé působí výrazným dojmem a ovládá prostor kolem sebe.

Na bar je použit měděný plech. Působí tak v interiéru výrazně. Celek propojuje autorský vzor Poirot, tentokráte na bílém podkladu.

I nejmenší návštěvnice vypadá interiérem unesena. Kombinace kovu a skla nekonkuruje výrazným dekorům na okolních površích.