Café ALFA

Tomáš Čech
24. Leden 2018

Co je malé, to je milé. Café ALFA od Martina Hrdiny to jenom dokazuje. A název promítnutý do vnitřní grafiky? Skvěle promyšlený a hluboký detail!


Autor: Ing. arch. Martin Hrdina

Studie: Srpen - Září 2010

Realizace: Září - Listopad 2010

Místo: Alfa pasáž, Poštovská 4


„Roztomilá kavárnička s venkovním posezením přímo na ulici, laděná do studentského stylu. Lehce stísněné prostory dodávají tomuto místu své kouzlo. Doporučuji pro rande s uvolněnou atmosférou.“

pro autora článku Silvie Svobodová (4.8.2015)

 

Je to malý prostor, tak trochu za rohem. Vládne zde červená podlaha. Stejná barva je i na některých detailech, kde se střídá s barvou zelenou. Zde se propojují funkcionalistické kořeny stavby s inspirací Pietem Mondrianem. Je to příjemná kombinace barev i chytrá citace známého autora. Úsporně navržený nábytek z černě mořeného dřeva a nerezových profilů nekonkuruje jiným výraznějším prvkům. Celek byl dotažen ztvárněním stěn. Jedna je obložena zrcadly a místnost se tak opticky zvětšuje. Na druhése nachází grafika propojující název kavárny s obrazovými symboly.

„Pro tuto práci architekta Martina Hrdiny je nesmírně důležitý správný poměr mezi pokorou a ambicemi. Jelikož se jedná o podnik v architektonické památce navržené Bohuslavem Fuchsem, bylo z původních prvků zachováno co nejvíce. Dokonce byly zachovány i některé předchozí úpravy podle ateliéru RAW. Potud respekt, myslím správně odměřený. Dále již architekt pracoval s odvážnější a výraznější paletou. A to doslova. Mondrianovská výmalba pomocí geometrie čar a ploch je hlavním vizuálním prvkem interiéru. Výrazné hrany nábytku, zrcadlové obklady a výrazná grafika vše jen podtrhují. Pokud by se takto přiměřeně pokorně a agresivně chovali všichni architekti, prostředí kolem nás by vypadalo mnohem lépe. Bohužel i architekti budoucí, dnešní studenti, v tomto často nevynikají. Chtějí navrhovat a mnoho z nich chce navrhovat efektně. Je škoda, že se tím vydávají na velmi zrádnou cestu."

Bar je naprosto jednoduchý. Na rozdíl od jiných podniků podle návrhu Martina Hrdiny zde pouze doplňuje celý interiér a nemá významnou roli. V takto malém prostoru by to pravděpodobně bylo příliš.

Zrcadla na zadní stěně kavárny prostor opticky zvětšují. I relativně malá plocha pak získá určitou velkorysost.

Grafika na zdi zobrazuje název podniku v mnoha symbolech. Ústředním bodem je první písmeno alfabety alfa. Za ním je Měsíc, na kterém stojí dobytče. Dle Plutcharova přirozeného řádu byla právě Měsíci přiřazena samohláska alfa a ve starověké féničtině zase toto slovo označovalo dobytče, první nejdůležitější věc lidského života.

Inspirace nizozemským malířem Pietem Mondrianem je zjevná - jak v geometrii, tak v barevném řešení výmalby i detailů nábytku.

Osvětlení s krásně jednoduchou geometrií podporuje atmosféru v podniku. Odrazy v zrcadlech a jemné variace stínů zase dodávají prostoru a hlavně jednotlivým povrchům hloubku.