V hlavní roli.... toaleta!

Luci Bečková
1. Květen 2015

Často naši toaletu uzavíráme do vlastní malé místnosti nebo se ji různými přepážkami snažíme oddělit od zbytku koupelny. Pokud ji nemůžeme skrýt, alespoň se jí snažíme zamaskovat nevkusnými prkénky - a dost!

 

        Co kdybychom však zaujali naprosto odlišný postoj? Malý obrázek visící na zdi pozornost prostě nepřitahuje. Mluvím o použití stejného citu, který se prolíná zbytkem Vaší koupelny. Nabízím 10 zajímavých designových řešení pro místo, které je denně tak často navštěvováno.


         Začneme poněkud netradičně. Při výběru vhodné podlahy není nutno oddělovat toaletu od zázemí sprchy jakoukoli zdí. V tomto projektu se firma iL Bagno s motem "Vytvoříme koupelnu Vašich snů" opravdu nebála zrealizovat snovou koncepci. Stejně jako na vršek dortu patří třešínka, toaletu stačí už jen doplnit stylovým toaletním stolkem.

 

 

        Oooox - za tímto neobvyklým jménem se skrývá skupinka mladých architektů, kteří o sobě tvrdí, že mají svůj vyhraněný vkus. Oprávněně. 

 

        Jejich oblíbeným materiálem je beton. Drsný a s ostrými rohy, který má však zároveň schopnost dát o to víc vyniknout měkkosti jiných materiálů. Je jediněčný, křehký a nenahraditelný. Stejně jako dvě následující realizace.

 

 

      I takový detail, jako jsou jednoduché mozaikové kachličky za toaletou přitahují pozornost a vytvářejí umělecký zájem. Velice často je v koupelně krásný obklad v oblasti toaletního stolku či vany, který se pak bohužel rozplývá do ztracena. Tyto dva projekty od architektů z Univers Project jsou ukázkovými příklady, jak rozprostřením motivu napříč celou koupelnou dosáhnout kompletního a uceleného vzhledu.

 

 

        Tuto jednoduchou avšak krásnou a chytře zařízenou toaletu má na svědomí paní Ing. arch. Pavla Kosová. Netradiční vzor podlahových dlaždicí, praktické vestavěné police a hravý doplněk v podobě vázy s živými větvičkami společně vytvářejí skvělou atmosféru.

 

   

        Myslím, že se shodneme na tom, že v jednoduchosti je krása. Následují dvě podobná designová řešení. V obou případech se jedná o závěsnou minimalistickou toaletu v čistě bílém interiéru doplněném o zeď s přírodou evokuujícím obkladem.

 

Tip: Tento nekompromisní design, který staví na odiv základní geometrické tvary, nemusí být pro některé žádný problém, avšak může být docela nepříjemný pro jiné. Nemyslím, že za to může rovná přední hrana. Koneckonců, denodenně sedíme na jídelních židlích s rovným předním okrajem. Klíčem je to, jak ostrý tento okraj je. Takže pokud uvažujete o pořízení jedné z těchto hranatých toaletních mís, dám Vám jednu radu. Oblečte kraťasy a vyrazte do obchodu se na ni nejdříve posadit.

 

  

        Stejná dlaždice mířící napříc celou podlahou a poté plynule přecházející na zeď do silného architektonického vzhledu. Hladký, mírně zakulacený tvar toalety a bidetu je hezkým kontrastem k přímkám ve zbytku koupelny. WC je tedy hrdě ve středu nejsilnějším designovým prvkem v místnosti.

 

        Za tímto vzhledem stojí Ivana Dombková a Rosťa Černík - pár, věnující se architektonickým studiím, stavebním projektům a projektům pro realizaci interiérů.

 

 

        V koupelně tohoto rodinného domu je pouze malé okno, které nepropouští dostatek denního světla, a proto byl výběr bílého obkladu jasnou volbou. Také zde se však našel prostor pro oživení interiéru v podobě keramického obkladu imitující dekor dřeva, který vytváří mezi vanou a sprchovým koutem „prstenec“ obíhající od podlahy až po snížený strop. Velice zajímavě vyřešené umístění toalety, která je nedílnou součástí koupelny. Děkujeme mladé progresivní designerské společnosti Moskor Design, která nabízí komplexní a jedinečné návrhy interiérů ušité na míru svým budoucím obyvatelům.